fbpx

Onderzoek toont aan dat kinderen niet echt alles geloven wat hen wordt verteld

GFC NIEUWSREDACTIE- Kinderen leren door zelf te observeren en te experimenteren.

Ze krijgen ook kennis van wat anderen hen leren, met name volwassenen en gezaghebbende figuren zoals ouders en leraren. Wanneer kinderen iets verrassends ontdekken, zoeken ze naar verdere details door vragen te stellen of claims te verifiëren.

Eerdere studies hebben aangetoond dat de bereidheid van kinderen om de verrassende beweringen van volwassenen te onderzoeken varieert met de leeftijd, waarbij zesjarigen meer geneigd zijn dan vier- en vijfjarigen om dit te doen. Er is echter weinig bekend over de redenen waarom kinderen vragen stellen na het horen van iets verrassends van volwassenen.

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto en Harvard University hebben een nieuwe studie uitgebracht in het tijdschrift Child Development die een antwoord op deze vraag probeert te geven.

“Het onderzoek toont aan dat naarmate kinderen ouder worden, ze sceptischer worden over wat volwassenen hen vertellen,” zei Samantha Cottrell, senior lablid van het Childhood Learning and Development (ChiLD) Lab aan de Universiteit van Toronto. Dit verklaart waarom oudere kinderen eerder geneigd zijn om claims te verifiëren en meer opzettelijk zijn over hun verkenning van objecten. ”

BEKIJK OOK
Impotente mannen hoeven zich niet te schamen, zeggen experts

De resultaten geven aan dat oudere kinderen (zes- en zevenjarigen) meer kans hadden dan jongere kinderen om een verkenningsstrategie voor te stellen die was afgestemd op de bewering die ze hoorden.

De resultaten laten ook zien dat met toenemende leeftijd kinderen in toenemende mate exploratie rechtvaardigen als een middel om de verrassende bewering van de volwassene te verifiëren.

Deze bevindingen suggereren dat naarmate kinderen ouder worden, zelfs wanneer ze even waarschijnlijk zijn om deel te nemen aan een verkenning van verrassende claims, ze zich meer bewust worden van hun twijfels over wat volwassenen hen vertellen, en als gevolg daarvan wordt hun verkenning opzettelijker, gerichter en efficiënter.