fbpx
Onderzoek ontbossingsgraad Suriname nog gaande

Volgens het rapport van Global Forest Watch, dat is gebaseerd op cijfers van de Universiteit van Maryland, is de ontbossingsgraad van Suriname in 2018, 12% meer dan in 2017.

Hierdoor staat Suriname volgens dit rapport wereldwijd op de vijfde plaats gerangschikt van landen met een hoge ontbossingsgraad.

Sarah Crabbe, onderdirecteur Onderzoek en Ontwikkeling van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) geeft leiding aan de Forest Cover Monitoring Unit (FCMU) van de SBB. De unit houdt zich bezig met de continue monitoring van de ontbossingsstatistieken van Suriname.

Naar aanleiding van de grafiek van de University of Maryland stelt zij het volgende: “data van de FCMU geven aan dat de ontbossing in Suriname op jaarbasis ongeveer 10.000 hectare is geweest in de afgelopen jaren. Dit is dus ook het geval voor 2017. In relatie tot de gepresenteerde data van de University of Maryland gaat het om een stijging van 12% wat overeenkomt met een toename met 1200 hectare. Dit is dus een relatief kleine toename, wanneer je het vergelijkt met de absolute ontbossingscijfers van de overige landen die in de linkerzijde van de grafiek zijn aangegeven. Desalniettemin vergt deze stijging de aandacht van de nationale instituten.”

Momenteel is de Forest Cover Monitoring Unit drukdoende de ontbossingskaarten voor 2017- 2018 te vervaardigen. Om de betrouwbaarheid van de data te versterken, wordt er ook veldwerk uitgevoerd om de resultaten op basis van satellietbeelden beter te onderbouwen.

Het doel is dat de SBB zo betrouwbaar en accuraat mogelijke data produceert omtrent de status van de Surinaamse bossen. De unit zal hier nog anderhalve maand mee bezig zijn, waarna het zoals elk jaar het geval is, de cijfers zal presenteren aan worden aan de Surinaamse samenleving.

Ook zal de nationale ontbossingsdata van 2018 gepubliceerd worden op het geoportaal www.gonini.org, zodat deze transparant is en kan worden geverifieerd door nationale en internationale instituten.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.