fbpx
Onderzoek naar mentaal welzijn onder Surinaamse jongeren via zelfhulp app

De vakgroep Psychologie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname startte op 1 mei met het G-moji initiatief.

G-Moji is een zelfhulp app voor jongeren met psychische problemen. In Nederland kampt zo’n 1 op de 12 jongeren met psychische problemen. Hoe dat precies in Suriname zit weten we niet, maar waarschijnlijk hebben ook hier vele jongeren last van depressie gevoelens of andere mentale klachten.

Door deel te nemen aan het G-Moji project wordt allereerst getracht de mentale gezondheid van jongeren in Suriname in kaart te brengen. Ten tweede dragen de jongeren bij aan de ontwikkeling van de app die ook beschikbaar is voor Surinaamse jongeren.

Het project richt zich op het vinden van 150 Surinaamse jongeren van 16 tot 24 jaar met een Android telefoon. Ze hoeven zelf geen psychische problemen te hebben om mee te doen. De bedoeling is juist dat jongeren zonder ernstige problemen worden vergeleken met jongeren met problemen. Tijdens het onderzoek testen ze een prototype van de G-Moji app.

Jongeren kunnen zich op de website www.g-moji.nl tot 31 mei aanmelden. Ze vullen anoniem een vragenlijst in en kunnen dan gratis de G-moji app downloaden. Vervolgens moeten ze gedurende minimaal 1 maand dagelijks een app-berichtje beantwoorden, waarin ze gevraagd wordt om door middel van een ‘emoji’ aan te geven hoe zij zich op dat moment voelen.

Dataverzameling in Suriname wordt georganiseerd door dr. Tom Hendriks, coördinator van de onderzoekslijn Veerkracht en Mentaal Welzijn.

In Nederland is het project net van start gegaan en is een overweldigend succes. Binnen 2 dagen hebben meer dan 300 jongeren zich via de website
www.g-moji.nl opgegeven.

Meer nieuws

Covid-19: 82 testen, 1 positief

GFC NIEUWS- Het afgelopen etmaal testte slechts 1 persoon in Paramaribo positief op Covid-19. In totaal zijn 82 testen uitgevoerd.

Wayana willen eeuwenoud pad herstellen

GFC NIEUWS- Door een historisch looppad van de Wayana in Zuid-Oost Suriname weer open te kappen, kunnen de Wayana Inheemsen, die dorpen hebben in zowel…

Ricardo Panka nieuwe woordvoerder NDP

GFC NIEUWS- De Nationale Democratische Partij (NDP) laat in een persbericht weten dat vanaf 27 november Ricardo Panka als woordvoerder van de partij zal optreden.

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…