fbpx

Onderzoek koppelt rood vleesinname, darmmicrobioom en hart- en vaatziekten bij oudere volwassenen

GFC NIEUWSREDACTIE- Verhoogt het eten van meer vlees – vooral rood vlees en verwerkt vlees – het risico op hart- en vaatziekten, en zo ja, waarom?

Ondanks intensieve studie wordt de impact van dierlijk voedsel op atherosclerotische hart- en vaatziekten (ASCVD) vaker besproken en blijven de mechanismen die ten grondslag liggen aan de potentiële effecten van dierlijke eiwitten onduidelijk.

Het begrijpen van de effecten van vleesconsumptie is vooral belangrijk bij oudere volwassenen, omdat ze het meest kwetsbaar zijn voor hartaandoeningen, maar toch baat kunnen hebben bij de inname van eiwitten om leeftijdsgebonden verlies van spiermassa en kracht te compenseren.

In de loop der jaren hebben wetenschappers de relatie tussen hartaandoeningen en verzadigd vet, cholesterol in de voeding, natrium, nitrieten en zelfs koken op hoge temperatuur onderzocht, maar het bewijs dat veel van deze mechanismen ondersteunt, is niet krachtig.

BEKIJK OOK
Vrouw (42) doet echtgenoot WK-voetbal kaartjes cadeau om meer tijd door te brengen met minnaar

Recent bewijs toont echter aan dat de onderliggende boosdoeners gespecialiseerde metabolieten kunnen omvatten die door onze darmbacteriën worden gemaakt wanneer we vlees eten.

“Deze bevindingen helpen bij het beantwoorden van lang bestaande vragen over mechanismen die vlees koppelen aan het risico op hart- en vaatziekten,” zeggen researchers.

“De interacties tussen rood vlees, ons darmmicrobioom en de bioactieve metabolieten die ze genereren, lijken een belangrijke risicofactor te zijn, wat een nieuw doelwit creëert voor mogelijke interventies om hartaandoeningen te verminderen.”