fbpx

Onderwijsinspectie op weg naar schoolbrede kwaliteitsbewaking

De afgelopen jaren heeft de Surinaamse onderwijsinspectie gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van een nieuw inspectiemodel dat in lijn is met internationale ontwikkelingen maar aangepast aan de Surinaamse context en mogelijkheden: de Schoolbrede Inspectie (SBI).

Het doel is om de kwaliteitszorg en kwaliteitsbewaking binnen het onderwijs te versterken en daartoe o.a. effectievere inspectiemodellen in te zetten.

Het gaat hierbij om een integraal kwaliteitsonderzoek, dat zowel sterke als zwakke punten van de school in kaart brengt en daarmee een hefboom is voor verbetering van de onderwijskwaliteit op de school, meldt het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur(MINOWC) in een persbericht.

Het traject vindt plaats binnen het samenwerkingsprogramma MINOWC-VVOB en met ondersteuning van de Vlaamse Onderwijsinspectie.

De Vlaamse Inspecteur-generaal, Lieven Viaene, en coördinerend inspecteur Ludo De Lee zijn in het kader van deze samenwerking in de week van 22 juni in Suriname.

Viaene geeft leiding aan een 180-tal onderwijsinspecteurs en rapporteert over de kwaliteit van het onderwijs aan de Vlaamse minister van Onderwijs. Hij zal zowel scholen in Paramaribo als in het binnenland bezoeken om zich te oriënteren op het Surinaams onderwijs en het samenwerkingsprogramma.

Ludo De Lee werkt met de Surinaamse collega’s aan verdere professionalisering.

Op donderdag 25 juni is er een speciale sessie voor de inspectie, waarbij ze terugblikken op hun pilots (oefenen met de schoolbrede inspectie op scholen) en waarbij ze nog extra tools krijgen om het in de toekomst beter aan te pakken.

Overige berichten