fbpx
Ondertekening tweede fase Global Climate Change Alliance Suriname Project

GFC NIEUWS- De Europese Unie (EU) en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) bevestigen hun gezamenlijke inspanningen om de weerbaarheid tegen de gevolgen van klimaatverandering in Suriname te vergroten met de ondertekening van de tweede fase van het Global Climate Change Alliance-project (GCCA+).

Het totaal budget bedraagt euro 5.500.000 uit schenkingsmiddelen.

De algemene doelstelling van de “Global Climate Change Alliance + (GCCA) -ondersteuning voor aanpassing aan klimaatverandering in Suriname – fase 2” is om de veerkracht tegen klimaatverandering op te bouwen door middel van geïntegreerd waterbeheer, duurzaam gebruik van mangrovegebied en beheer van kust-ecosystemen.

Ambassadeur Fernando Ponz Cantó, hoofd van de EU-delegatie voor Suriname, zegt: “De GCCA+ fase 2 zal Suriname ondersteunen bij het aanpassen aan de belangrijkste effecten van klimaatverandering, door het beheer van watervoorraden en kust-ecosystemen te verbeteren op manieren die het welzijn van kustgemeenschappen bevorderen.”

“Deze bijdrage is een blijk van de solidariteit van het Europese volk en erkenning van de zeer moeilijke uitdagingen waarmee Suriname wordt geconfronteerd. Hopelijk stelt deze steun mensen en bedrijven in staat weerbaarder te zijn en zo bij te dragen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering ”, voegde hij eraan toe.

Margaret Jones-Williams, hoofd van het UNDP Suriname kantoor, verklaarde tijdens de Validatie Workshop voor GCCA +: “Met betrekking tot klimaatverandering behoort Suriname tot een groep landen die zeer kwetsbaar zijn voor de effecten van klimaatverandering en daarom een prioritaire partner voor het GCCA+ programma zijn ”.

Jones-Williams merkte ook op dat “Klimaatresponse in Suriname een belangrijk aspect is in het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen door Suriname, door het opbouwen van de weerbaarheid van het land en ervoor te zorgen dat we niemand achterlaten”.

Middels het project zal meer dan 90 procent van de Surinaamse bevolking profiteren van onderzoek in mangrovegebieden, verbeteringen in waterbeheer en verbeterd beheer van kustgebieden, evenals gendergevoelige klimaatacties om rampenrisico’s te verminderen en capaciteit te versterken om te reageren op klimaatsituaties in de noordwestelijke kustdistricten Nickerie en Coronie.

Inspanningen ter aanpassing aan de klimaatverandering zullen ook innovatieve mogelijkheden creëren ter ondersteuning van levensonderhoud voor gemeenschappen in deze districten.

Het project zal bijdragen aan de verwezenlijking van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) door Suriname, met name SDG 13 – klimaatactie, SDG 6 – schoon water en sanitaire voorzieningen, SDG 15 – leven op het land, SDG 8 – waardig werk en economische groei en SDG 11 – duurzame steden en gemeenschappen.

Het project is ook afgestemd op SDG 5 – gendergelijkheid en SDG 17 – partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Het project ondersteunt de realisatie van de Nationaal Vastgestelde Bijdragen (NDC) van Suriname aan het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC) en heeft het Nationaal Aanpassingsplan van Suriname (NAP) 2019 als centrale bouwsteen.

De overeenkomst tussen de EU en UNDP is ondertekend voor een totaalbedrag van 5.500.000 euro, voornamelijk gefinancierd door de EU, met een bijdrage van 500.000 euro van UNDP met een looptijd van 3,5 jaar. De implementatiefase is reeds begonnen op 1 april 2020.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…