fbpx

Ondernemer wint strijd tegen Chinese overheid, verdwijnt vervolgens in het niets

Redactie GFC Nieuws — Maandenlang was de zakenman Zhao Faqi de held van velen, voornamelijk ondernemers, in China. Hij durfde het opnemen tegen de overheid en leek zijn strijd tegen corrupte ambtenaren te winnen. Toen verdween hij, en de overheid lijkt hem in de doofpot te willen stoppen.

Eind vorig jaar werd Zhao veel besproken op Chinese sociale media. Hij beschuldigde ambtenaren van het stelen van zijn rechten op steenkoolrijk land, en maakte furore door de machtigste rechter van China te beschuldigen van corruptie.

Vervolgens ging de overheid in de tegenaanval. De staatsmedia omschreven de lastpost als een listige intrigant. Een rechter die hem steunde, werd op tv afgebrand. De presentator van een talkshow die de zaak in de openbaarheid had gebracht, is opeens muisstil.

Intimidatie en karaktermoord

BEKIJK OOK
Auto onder vuur genomen door vermoedelijke rovers

Zhao vocht al sinds 2005 voor het recht om bijna 260 miljoen vierkante meter zanderig, met struikgewas bedekt land te exploiteren aan de rand van Yulin, een steenkoolrijke stad in de provincie Shaanxi.

Hij leek weinig kans te maken. In China doet de rechter immers wat de partij opdraagt. En vaak beslist de rechter in het voordeel van ambtenaren en hun bondgenoten.

Eind 2017 besliste het Opperste Volksgerechtshof dat Zhao’s contract geldig was, maar daar trok de overheid zich weinig van aan. Wat volgde, kan samengevat worden als intimidatie en karaktermoord.

En Zhao verdween. Het is niet duidelijk of hij nog leeft, of hij in hechtenis zit, zijn familie kan evenmin worden bereikt.

De boodschap naar ondernemers is duidelijk: de overheid is onaantastbaar.