fbpx

Ondergrondse hoogspanningskabel Mangolaan beschadigd door graafwerkzaamheden

Zaterdagochtend omstreeks 9.00 uur is een ondergrondse hoogspanningskabel van de Energiebedrijven Suriname (EBS) aan de Mangolaan defect geraakt na eerder deze week te zijn beschadigd door graafwerkzaamheden die tijdens het project Rehabilitatie Mangolaan werden uitgevoerd. Als gevolg hiervan is een groot gebied tussen de Mangolaan en de Paragrasweg richting de Anniestraat sedert zatardagochtend verstoken van elektriciteit.

De schade aan de kabel is enorm. Over een tracé van 60m moet er een totaal nieuwe hoogspanningskabel worden gelegd. Eerder deze week werd de kabel beschadigd door een contractor die grondverzetwerkzaamheden uitvoert in het project.

Omstreeks 10:30 uur werd het gebied gedeeltelijk onder spanning gebracht. Vanwege de omvang van de schade en de complexiteit van de job waren s’ Lands Psychiatrisch Ziekenhuis, Abdool Kariemsteeg, Anniestraat, Rocasterstraat, C. Graanoogststraat, Mangolaan, Paragrasweg en omgeving tegen die tijd nog verstoken van elektriciteit. Technici van de EBS hebben de stroomvoorziening intussen genormaliseerd.

De kosten die gemaakt worden om de schade te herstellen, zullen verhaald worden op de veroorzaker, laat het bedrijf weten. “Het verrichten van werkzaamheden nabij het elektriciteitsnet is levensgevaarlijk. Het in acht nemen van de veiligheidsvoorschriften is van zeer groot belang, niet alleen voor de eigen veiligheid, maar ook ter bescherming van het elektriciteitsnet. Schade aan het net heeft vaak genoeg ook een storing tot gevolg en klanten worden hier de dupe van”, schrijft het bedrijf verder.

Operators die werkzaamheden langs openbare wegen uitvoeren (in het bijzonder langs de elektriciteitsnetten) beschikken over een vergunning en worden geacht bekend te zijn met de veiligheidsvoorschriften die hierbij gehanteerd moeten worden. De EBS herinnert equipement-operators eraan dat schade verricht aan haar netten verhaald zal worden op de veroorzaker.(GFC)

Overige berichten