Ondanks IS-verklaring nog steeds onduidelijkheid over verantwoordelijkheid paasaanslagen

Redactie GFC Nieuws — Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eist de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen in Sri Lanka op paaszondag. De terroristen gaven echter geen bewijs voor hun claim. De Sri Lankaanse defensieminister Ruwan Wijewardene zei dat uit onderzoek bleek dat de aanval een vergelding was voor de aanslagen op christenen in Christchurch (Nieuw-Zeeland). Hij kon of wilde echter niet vertellen waar deze conclusie op is gebaseerd. De premier van Sri Lanka wilde de gevolgtrekking niet bevestigen, meldt The Guardian.

Bij de aanslagen vielen 321 slachtoffers. De terroristen lieten bommen ontploffen in kerken en luxehotels. Bij één kerk mislukte een aanslag.

Samen met de verklaring van IS dook een video op, die terroristen op weg naar hun doelwit zou tonen. Onduidelijk is echter wie de video maakte en waarom: het zijn geen beelden van beveiligingscamera’s. De personen op de video worden binnen en buiten een kerk bewust met een camera gevolgd.

Uit de video blijkt ook niet waarop de conclusie is gebaseerd dat het om terroristen gaat.

Staatsomroep van IS

Met de ‘bekentenis’ van IS is de jacht op de daders nog steeds volledig open. Het is immers bekend dat IS vaak spraakmakende aanslagen ten onrechte opeist. Zodoende komt de organisatie op ‘goedkope’ wijze aan nieuwe rekruten. Achteraf blijkt dan dat IS niets met de aanval te maken had, bevestigt een terreurdeskundige op CNN.

Zo’n aanslag wordt dan gepresenteerd als wapenfeit van de organisatie. Die is echter in feite te zeer verzwakt om veelvuldig grote aanslagen te plegen. Westerse media fungeren dan ook vaak als onbedoeld propagandamedium voor IS, door onbewezen claims te helpen verspreiden. Dat de bekentenis via het nieuwsagentschap Aamaq geen bewijs aandroeg, is dan ook een ‘rode vlag’.

Terreurdeskundigen beschouwen Aamaq (Amaq), opgericht door de Syrische journalist Baraa Kadek die zich in 2013 aansloot bij de terreurgroep, als de “staatsomroep van IS”. De terreurbeweging gebruikt dit persbureau vaak om aanslagen te publiceren.

Aamaq publiceert een stroom korte berichten via de telefoonapp Telegram.

Vergelding?

Heel opmerkelijk is dat IS wel de verantwoordelijkheid van Sri Lanka neemt, maar nergens Christchurch als motief noemt. Dat werpt twijfels op over de juistheid van de uitleg van ‘vergelding’.

De Sri Lankaanse regering lijkt over de schuldvraag niet op één lijn te zitten. Premier Ranil Wickremesinghe zei tegen het parlement dat sommige van de aanslagplegers uit het buitenland waren gekomen en na de aanslagen naar huis waren teruggekeerd.

Hij weigerde de verklaring van zijn defensieminister te bevestigen dat de aanval een vergelding was voor Christchurch, maar zei in plaats daarvan dat het “mogelijk” was.

Eerder, op maandag, zei de woordvoerder van de regering, gezondheidsminister Rajitha Senaratne, dat de aanslagen het werk waren van de National Thowheed Jamath (NTJ), een in Sri Lanka actieve islamitische groepering.

“Er was een internationaal netwerk zonder welke deze aanvallen niet hadden kunnen slagen,” vertelde hij verslaggevers maandag.

Sri Lanka ging direct na de aanslagen heel omzichtig om met de schuldvraag, om de bestaande religieuze spanningen niet nog meer op scherp te stellen.

De boeddhistische meerderheid in het land pleegt vaak bloedige aanvallen op de islamitische en christeliijke minderheid.