fbpx

Ondanks doden en verslaafden: VS introduceert nóg zwaardere pijnstiller tijdens opiatencrisis

De VS heeft te kampen met een zware opiatencrisis: duizenden mensen sterven door misbruik van pijnstillers. Toch keurde de Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) een nieuwe pijnstiller goed, die vele malen krachtiger is dan alle bekende verslavende medicijnen.

Dsuvia is een middel tegen ernstige, acute pijn. Het is tot 10 maal sterker dan fentanyl en tot 1000 maal krachtiger dan morfine.

Fentanyl zou alleen op recept verkrijgbaar moeten zijn, maar het wordt massaal vervaardigd in illegale laboratoria en op straat verkocht aan verslaafden die nauwelijks beseffen wat zij innemen.

BEKIJK OOK
IRIS pleit voor integrale menselijke ontwikkeling bij herdenking 47 jaar staatkundige onafhankelijkheid

Ook andere middelen overspoelen de markt, zoals Oxycontin dat zo vrijelijk verkrijgbaar is dat het de bijnaam hillbilly heroïne kreeg. Medicijnenfabrikanten overspoelden kleine gemeenschappen met enorme hoeveelheden van dit middel.

Tegenstanders vragen zich af waarom zo’n zware pijnstiller nodig is, als er jaarlijks tienduizenden mensen overlijden aan ‘lichtere’ drugs als fentanyl en vergelijkbare middelen.

Foto: nicole dee