Ondanks aanpak weinig gerechtigheid voor Scandinavische slachtoffers verkrachting

Redactie GFC Nieuws — De Scandinavische landen scoren hoog op lijstjes met de meeste verkrachtingen. En ondanks veel initiatieven voor gendergelijkheid blijft dat zo, schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vernietigend rapport.

Het is moeilijk voor vrouwen in de Scandinavische landen (Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden) om gerechtigheid te zoeken voor verkrachting en seksueel geweld, zegt Amnesty op de website.

Hoewel deze landen veel doen op het gebied van gendergelijkheid, steken de hoge aantallen van verkrachting en de wijdverspreide straffeloosheid daar scherp tegen af.

Eén probleem is de wetgeving. In de meeste landen is er sprake van verkrachting als het slachtoffer geen toestemming gaf voor seks.

Maar Finland, Noorwegen en Denemarken kijken vooral of er fysiek geweld was, dreiging, dwang, bewusteloosheid of dronkenschap.

Wanneer slachtoffers “bevriezen”, een bekende lichamelijke en psychologische reactie op aanranding, valt een verkrachting niet onder de wettelijke definitie. Vervolging wordt in zulke gevallen moeilijk.

In Finland bijvoorbeeld zijn er ongeveer 50.000 aangiftes van seksueel geweld per jaar. Maar in 2017 werden maar 209 personen hiervoor veroordeeld.

Gevaarlijkste land

In welke landen wordt het meest verkracht? Dat hangt af aan wie je het vraagt.

Meestal worden ontwikkelingslanden in de beklaagdenbank geplaatst. Westerse media noemen landen als India en Afrikaanse landen als gevaarlijkste.

Maar andere overzichten noemen meestal Amerika als koploper qua verkrachtingen. Ook hoog scoren het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Ook de organisatie Guinness World Record noemt de Verenigde Staten als recordhouder, met 89.110 verkrachtingen in de periode 1998 – 2000.

In dezelfde periode had Zuid-Afrika de meeste verkrachtingen per hoofd van de bevolking: 1,195 per miljoen inwoners. Als gekeken wordt naar het aantal incidenten per capita, blijft India ver onder de leiders. In absolute cijfers staan de VS en Brazilië dan weer triest aan top.