fbpx

Onbaatzuchtige vrouw geeft ex-man haar nier, 5 jaar na hun echtscheiding

GFC NIEUWS-Vijf jaar na hun echtscheiding besloot Kelly Hope om een nier de doneren aan haar ex-man Dan Pyatt.

De man die in het ziekenhuis lag met falende nieren, was al 12 maanden op een wachtlijst, zonder een potentiële donor.

Kelly deelde het besluit mee aan Dan, die weigerde, “maar het is niet iets waarover jij kan beslissen,” benadrukte Kelly. “Het is mijn beslissing. Ik ben bekend met de risico’s, maar ik ga het doen,” was het besluit van de vrouw.

“Alhoewel wij niet meer met elkaar gingen, was ik niet bereid om mijn kinderen zonder hun vader verder te laten leven. Dan is overigens pas 44 – hij heeft nog zo een lang leven voor zich.”

Dan en Kelly begonnen een relatie toen ze 18 jaar oud waren. 13 jaar later trouwde het koppel in 2007, maar na ongeveer een jaar later werd Dan ernstig ziek. Hij had falende nieren.

Toen ze hun tweede kind verwachtten, werd het koppel erop gewezen dat Dan over 10 jaar een transplantatie nodig zou hebben.

Een jaar later, in 2008, werd in beide nieren van Dan beschadigd weefsel aangetroffen na een biopsie. Dan was in die periode zo ziek dat hij nauwelijks kon lopen, vertelt Kelly.

Dan moest zijn levensstijl drastisch aanpassen.

In 2017 kreeg hij wederom slechts nieuws. Zijn nieren functioneerden maar voor 8% en moest hij starten met dialyseren. Hij werd ook geplaatst op een donorlijst, omdat hij dringend een niertransplantatie nodig had.

Jammer genoeg gingen Dan en Kelly die periode niet meer met elkaar. “We besloten uit elkaar te gaan. Er was niemand anders. Wij hebben veelvuldig geprobeerd om ons huwelijk te redden, maar het klikte niet meer tussen ons,” vertelt Kelly.

BEKIJK OOK
Suriname treft voorbereidingen op dialoog met VN Comité voor uitbanning van rassendiscriminatie

Kelly en haar twee kinderen bleven in de familiewoning in het oosten van Londen. Ondanks zij en haar man uit elkaar waren, bleven ze het contact onderhouden. “Wij kenden mekaar sinds we 18 waren en die vriendschap wilden we behouden,” zegt kelly.

Na de echtscheiding ging Kelly nog met hem naar het ziekenhuis wanneer hij moest dialyseren.

“Na een jaar op de donorlijst zonder een match, wist ik dat ik een drastisch besluit moest nemen. Hij heeft me niet gevraagd; ik deed het zelf. Zijn gezondheid was ernstig achteruitgegaan. De kans was heel klein dat hij gauw een match zou kunnen vinden.”

Kelly nam toen het besluit dat ze een nier zou donoren aan haar ex-man.

Na een test bleek ze een perfecte match te zijn.

De succesvolle operatie werd in augustus 2018 uitgevoerd. “Na 5 dagen werd Dan ontslagen. Je zag meteen het verschil,”zegt een blije kelly.

Intussen werkt Dan weer en is hij nu fysiek in staat om meer tijd door te brengen met zijn dochters, die nu 16 en 11 jaar oud zijn.

“Eenieder denkt dat we weer bijelkaar zullen komen, maar daar heb ik het niet voor gedaan. Ik deed het voor mijn dochters. De operatie bracht ons natuurlijk dichter bijelkaar. Elk relatie is uniek. Ik heb mijn leven op het spel gezet, omdat we nog steeds een gezin zijn. Ondanks we gescheiden zijn, zijn we in staat geweest om ‘iets’ te redden.”

Om een reactie gevraagd zegt Dan dan zijn ex-vrouw voor altijd zijn held zal zijn.