fbpx

Omicronvariant in Suriname: goed mogelijk dat er al mensen besmet zijn

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het kan zo zijn dat er al mensen in Suriname besmet zijn geraakt met de omicronvariant van het coronavirus. Maar ook het tegendeel kan het geval zijn.

Wij weten pas zeker dat omicron in Suriname  is op het moment dat de genetische samenstelling van monsters van coronabesmette personen in het land in het laboratorium zijn onderzocht.

En daar gaat wat tijd overheen.

Het is daarom erg raadzaam om steeds alert te blijven en de coronamaatregelen stipt op te volgen.

Dat staat in een verklaring van het KIVC die zaterdag naar GFC Nieuws is gestuurd.

Het Internationaal VrouwenCollectief laat verder weten dat het is opgevallen dat een ruim deel van de samenleving verzuimt voldoende afstand van elkaar te bewaren.

“Personen voeren langdurige gesprekken op zeer korte fysieke afstand van elkaar, terwijl nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs 3 meter afstand zonder mondkapjes te weinig is”.

“Sommigen hebben ook een vals gevoel van veiligheid door het dragen van de eenvoudige mondkapjes”.

OOK INTERESSANT
Nieuwe studie suggereert rol van katten in COVID-19 verspreiding

“Maar de eenvoudige mondkapjes geven absoluut niet zoveel bescherming als de N95/FFP2 – mondkapjes, mits ze goed passend zijn bevestigd, blijkt uit een studie van het Max Planck Instituut in Göttingen, Duitsland”, meldt het KIVC.

“Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat uit nieuw onderzoek uit Duitsland blijkt, dat goed passende chirurgische maskers, die de meesten in Suriname dragen, 75 keer minder bescherming bieden in vergelijking met nauwsluitende N95 / FFP2-mondkapjes”.

“Een ieder die zich maximaal wil beschermen, vooral ouderen, mensen met obesitas of onderliggende aandoeningen, evenals ongevaccineerden, doen er goed aan om N95 / FFP2-mondkapjes te gebruiken in risicosituaties”, aldus het KIVC.

Het Internationaal VrouwenCollectief benadrukt dat het altijd beter is om desnoods eenvoudige mondkapjes te gebruiken in plaats van helemaal niet.

Chirurgische mondkapjes geven ook wel bescherming, maar in significant mindere mate.