fbpx

Omega-3-vetzuren kunnen denkvaardigheden verscherpen en hersenstructuur volwassenen verbeteren

GFC NIEUWSREDACTIE- Oudere mensen die meer voedsel met omega-3-vetzuren eten, hebben mogelijk superieure denkvaardigheden en zelfs een betere hersenstructuur dan mensen die weinig voedingsmiddelen eten die de vetzuren bevatten.

Dat blijkt uit een verkennende studie die onlangs werd gepubliceerd in Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology.

Omega-3 vetzuren zijn te vinden in vis zoals zalm, sardines, meerforel en witte tonijn. Ze zijn ook te vinden in voedingssupplementen en voedingsmiddelen die zijn verrijkt met de vetzuren.

“Het verbeteren van ons dieet is een manier om onze hersengezondheid te bevorderen,” zei studie auteur Claudia L. Satizabal, PhD, van het University of Texas Health Science Center in San Antonio.

“Als mensen hun cognitieve veerkracht kunnen verbeteren en mogelijk dementie kunnen afweren met enkele eenvoudige veranderingen in hun dieet, zou dat een grote impact kunnen hebben op de volksgezondheid. Nog beter, onze studie suggereert dat zelfs een bescheiden consumptie van omega-3 voldoende kan zijn om de hersenfunctie te behouden. Dit is in lijn met de huidige voedingsrichtlijnen van de American Heart Association om ten minste twee porties vis per week te consumeren om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.”

BEKIJK OOK
Marihuanarokers vertonen hogere percentages emfyseem, luchtwegaandoeningen dan tabaksrokers

De studie betrof 2.183 mensen met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar die geen dementie of beroerte hadden. Hun niveaus van omega-3-vetzuren werden gemeten. Ze namen tests af die hun denkvaardigheden peilden. Ze hadden scans om hersenvolumes te meten.