Oma in Paramaribo geeft kleinkinderen paracetamol alsof het snoepgoed is

voeten oma

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE – Een grootmoeder die woont in Paramaribo, Suriname, en zelf verslaafd is geraakt aan grote hoeveelheden paracetamol, probeert nu ook haar kleinkinderen te laten wennen aan het overmatig gebruik van dit pijnstillend en koortsverlagend geneesmiddel.

De zestiger leeft al jaren in de veronderstelling dat het middel een heilzame werking heeft op het lichaam en promoot die verkeerde informatie ook bij haar kinderen.

Verschillende gesprekken die met haar zijn gevoerd door familieleden om haar erop te wijzen dat het nooit verstandig kan zijn om op langere termijn nota bene hoge doses van het medicijn te gebruiken, hebben geen effect gehad.

De seniorenburger klaagt al jaren continu dat zij zich niet lekker voelt maar weigert aan te nemen dat dit mogelijk het gevolg is van de overdosis pijnstillers die zij dagelijks slikt.

Besloten is om de kleinkinderen niet meer alleen bij haar achter te laten.

Hoge doses paracetamol niet zo onschuldig

Een meerderheid internationale wetenschappers is het erover eens dat langdurig gebruik van grote hoeveelheden paracetamol tal van problemen kan veroorzaken.

Behalve ernstige leverklachten zijn bij een systematische review van acht observatiestudies ook hartproblemen gelinkt aan het overmatig gebruik.

Deze slikkers zouden ruim 20 tot 68 procent hoger risico lopen op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen

OOK INTERESSANT
Wandelen is toegankelijke vorm van beweging met veel voordelen

In de Verenigde Staten is een overdosis paracetamol de belangrijkste oorzaak van leverfalen↗.

Foto ter illustratie.