Olieprijzen schieten omhoog vanwege sancties en gevechten

Redactie GFC Nieuws — De prijzen van ruwe olie schoten vandaag naar het hoogste niveau sinds november. Oorzaken zijn de bezuinigingen van de OPEC, Amerikaanse sancties tegen Iran en Venezuela en de escalatie van de gevechten in Libië.

Maandagmorgen bereikten de benchmarks Brent en West Texas Intermediate (WTI) beiden hun hoogste punt voor dit jaar, respectievelijk 70,76 en 63,48 dollar per vat.

Brent-futures werden verhandeld tegen 70,71 dollar per vat, een stijging van 0,5 procent ten opzichte van hun laatste afsluiting. Ook de WTI handelde 0,5 procent hoger, tegen 63,40 dollar per vat.

De aanhoudende bezuinigingen bij de OPEC en de Amerikaanse sancties tegen Iran en Venezuela waren tot nu toe de belangrijkste prikkels voor de prijsstijgingen.

Door de gevechten in Libië dreigt de aanvoer nog meer te worden verstoord. Het land is nog steeds een gebroken land, zonder gecentraliseerde macht. Dat is de situatie vanaf de ‘humanitaire’ interventie van de NAVO en de luchtaanvallen in 2011. Toen werd het leger van het land gedecimeerd, waardoor rebellen de toenmalige leider Muammar Gaddafi konden vermoorden.