fbpx

Olieprijs naar 400 dollar? Saoedi-Arabië dreigt met zware vergelding voor Amerikaanse straffen

Amerika dreigt Saoedi-Arabië met sancties vanwege de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Maar als de VS de dreiging in daden omzet, zal dat hen duur komen te staan, belooft Riyad.

Amerikaanse strafmaatregelen zouden de Saoedi’s in de armen van Iran kunnen drijven, zegt Turki Aldakhil, algemeen directeur van het internationale nieuwsnetwerk Al Arabiya.

Een niet bij naam genoemde overheidsfunctionaris zei tegen het Saudi Press Agency dat het Koninkrijk “elke dreiging en poging tot ondermijning verwerpt, of dat nu is door te dreigen met het opleggen van economische sancties, gebruik van politieke druk of het herhalen van valse beschuldigingen.”

Volgens de bron zou Saoedi-Arabië op elke strafmaatregel reageren met nog zwaardere actie; hij herinnerde eraan dat “de economie van het Koninkrijk een invloedrijke en vitale rol (heeft) in de wereldeconomie.”

Donald Trump waarschuwde onlangs dat Riyadh zwaar zou worden gestraft als hij schuldig bevonden werd aan het laten vermoorden van Khashoggi.

BEKIJK OOK
LVV Nickerie slaat alarm: rattenplaag op rijstvelden

Olieprijs naar 400 dollar

Zowel Amerika als Canada haastten zich echter te verzekeren dat de enorme wapenhandel met Riyad, waar vele miljarden mee gemoeid zijn, overeind blijft.

Turki Aldakhil waarschuwde dat niet uitgesloten moet worden dat vanwege dit conflict de olieprijs “stijgt naar 100 of 200 dollar, of zelfs het dubbele daarvan.”

Bovendien is de kans groot dat de Saoedi’s hun olie zullen prijzen in Chinese yuan en de dollar zullen laten vallen, naast andere serieuze gevolgen.

“Vijanden (Hamas, Hezbollah, red.) zullen vrienden worden,” voorspelt Aldakhil. Amerikaanse inlichtingendiensten zullen geen informatie meer krijgen uit Riyad.

Het is verder vanzelfsprekend dat Saoedi-Arabië na strafmaatregelen geen wapens meer zal kopen van Amerikaanse fabrikanten: daarmee zouden Amerikaanse bedrijven twee derde van hun verkopen kwijtraken.

Net als andere Amerikaanse bedrijven – ook die zullen worden geweerd van de Saoedische markt, sombert Aldakhil.