fbpx

Old Lady uitgekeken op Uncle Sam, flirt voor veiligheid met Russische beer

Er komen steeds meer aanwijzingen dat de liefde tussen de Oude Dame en Oom Sam voorbij is. De Franse president Emmanuel Macron benadrukte het nog maar een keer: “Europa kan niet langer op de Verenigde Staten vertrouwen voor zijn veiligheid”.

Het leek er zo mooi uit te zien, de relatie tussen de Old Lady – Europa – en Uncle Sam, tot begin dit jaar zelfs.

De eerste scheurtjes werden zichtbaar toen de VS zich terugtrok uit de kernovereenkomst met Iran. De Franse minister van Economie riep toen al dat Europa moest ophouden zich te gedragen als vazal van de Amerikanen.

Straf en schelden

Daar kwamen in juni de Amerikaanse strafheffingen op importen van staal en aluminium overheen: Macron noemde die “illegaal”.

Dat Europa een “hellegat” en een “puinhoop” was genoemd, of de uitspraak dat de VS veel vijanden heeft, waaronder de Europese Unie (EU), hielp ook niet echt.

Wellicht daarom dat de Franse leider in zijn recente toespraak over de veiligheid in de EU zei dat hij een grondige veiligheidsevaluatie wil lanceren waarbij alle partners van Europa betrokken zijn, waaronder ook Rusland.

Kort daarna benadrukte Macron dat het in het belang van de EU is “om een ​​strategische relatie met Turkije en met Rusland te hebben die stabiliteit brengt, die op de lange termijn meer kracht zal brengen en samenhang.”

Foto: Pinterest