fbpx

OIS en Inheemse organisatie Brazilië willen banden versterken

De Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) heeft bezoek gehad van een vertegenwoordiger van de Inheemse organisatie Coordenação das Organizações Indígenas da Amazônia (Coiab) uit Brazilië, Angela Kaxuyana. Het doel van het bezoek op 23 maart was om na te gaan hoe de banden tussen beide Inheemse organisaties verstevigd kunnen worden.

De OIS en de Coiab zijn beide aangesloten bij de Coördinator of Indigenous Organizations of the Amazon River Basin (COICA) die al 37 jaar bestaat. De COICA is de coördinator van negen organisaties gelegen in de Amazonebekken, die opkomen voor de rechten van Inheemsen.

Bij deze historische ontmoeting tussen beide organisaties was ook het Bureau Volkscontacten en Duurzame Ontwikkeling Inheemse zaken met wie er een samenwerking is aanwezig. De gezamenlijke problemen werden besproken en daar werden oplossingsmodellen voor aangedragen.

“Laten wij niet met elkaar vechten, laten we een eenheid vormen”, zegt Josien Aloema-Tokoe bestuurslid van de COICA. Zij is ervan overtuigd dat dialoog met de overheid in deze samenwerking belangrijk is. “De dingen krijg je niet van de ene op de andere dag”.

De OIS heeft steeds weer baanbrekend werk verricht voor de Inheemsen in Suriname. Zo heeft zij dorpshoofden bij elkaar gebracht, de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (VIDS) opgericht, gepleit voor de inheemse dag en amazone markt, en culturele organisaties opgericht.

Het voornaamste doel van deze organisatie is vechten voor de grondenrechten van inheemsen. Eenheid is het wapen welke de organisaties gebruiken om hun doelen te bereiken.(GFC)

Overige berichten