fbpx
Facebook Pagelike Widget

OIS & COICA ondersteunen Inheemse gemeenschappen binnenland

GFC NIEUWS- Om het leed veroorzaakt door COVID-19 in de inheemse gemeenschappen van het binnenland te verzachten, heeft de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS) vanaf 11 juli bezoeken gebracht aan een aantal dorpen, met een lading hulpgoederen.

De internationale organisatie COICA (Coordinator of the Indigenous Organizations of the Amazon Basin), kwam na onderlinge gesprekken van alle 9 lid landen, waarvan Suriname ook deel uitmaakt, tot de constatering dat ondanks er een grote nood heerst door de deze wereld pandemie er niet voldoende aandacht besteed wordt aan inheemse gemeenschappen.

Zij heeft daarom toen besloten om in samenwerking met enkele internationale sponsoren en lokale organisaties een noodfonds voor de zogenaamde “Guardians of The Rainforest” op te zetten om de grote vraag naar gezondheidsartikelen en voedselvoorraden in de gemeenschappen enigszins te verlichten.

Dit project is aanvankelijk reeds 3 weken geleden opgestart, toen in samenwerking met ACT (Amazon Conservation Team) en CI (Conservation International) waarbij met name de inheemse gemeenschappen in Zuid-Suriname zijn ondersteund uit een soortgelijke emergency fonds.

De donoren aan dit emergency fonds zijn: Ford foundation en Amazone funds.

De OIS heeft een bedrag uit dit fonds ontvangen en besteed aan voedsel pakketten, hand sanitizer, en mondkapjes die door inheemse vrouwen zelf zijn gemaakt. Deze hebben zij gedistribueerd aan verschillende dorpen in het Marowijnegebied.

Het toegewezen emergency fonds is echter niet groot genoeg om iedereen van alle plaatselijk dorpen te voorzien. De OIS heeft daarom in overleg met de kapiteins van verschillende dorpen eerst geïdentificeerd wie de meest behoeftigen zijn uit die gemeenschappen.

De OIS delegatie die verantwoordelijk was voor de distributie die zaterdag afreisde zijn:
• Sirito-Yana Aloema- President
• Josien tokoe – Secretaris
• Terence Aloema – logistic manager
• Monalisa Sabajo – youth coordinator

De dorpen die in aanmerking zijn gekomen voor deze spoedhulp zijn:
• Alfonds dorp
• Bigiston
• Marijke dorp
• Pierre kondre
• Tapuku
• Bambusi
• Erowarte
• Langamankondre
• Cristiankondre

Meer nieuws

Adhin wordt vandaag gehoord door hoorcommissie DNA

GFC NIEUWS- Parlementariër Ashwin Adhin wordt vandaag door een ingesteld hoorcommissie van De Nationale Assemblee (DNA) gehoord over zijn betrokkenheid bij vernietiging van media-apparatuur van…

Amoksi: Uitspraken Bouterse vrij ernstig

GFC NIEUWS- De uitspraken gedaan door ex-legerleider tevens ex-president Desi Bouterse tijdens een NDP-meeting in Ocer om de macht over te nemen middels wapens zijn…

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…