fbpx

Occupatievraagstuk heeft aandacht minister Grond – en Bosbeheer

GFC NIEUWS- De minister van Grond en Bosbeheer, Diana Pokie, is voorstander van een duurzame oplossing van het occupatievraagstuk.
Dit bleek uit een gesprek dat ABOP-parlementariƫr Edgar Sampie gisteren had met de minister.
Sampie haalt aan dat het occupatievraagstuk niet alleen een probleem is van het ministerie van Grond – en Bosbeheer, maar een maatschappelijk probleem. “Dit probleem moet vanuit dat oogpunt bekeken worden en zijn dus alle partijen, ook de hele regering, nodig om dit probleem zo duurzaam mogelijk op te lossen. Dit probleem speelt zich al langer dan 30 jaren af en kan niet binnen 1 dag opgelost worden.”
Grondinspectie heeft al opdracht gehad van de minister om alle eigenaren van percelen die geoccupeerd zijn in kaart te brengen. Dit vanuit haar besef dat dialoog de eerste beste aanzet is richting een breedgedragen oplossing. De minister kan geen ontruiming stoppen door zij die een rechterlijk vonnis in handen hebben. Enige wat zij kan doen, is praten met de eigenaren.
Te leiding 20 alleen staan er ongeveer 60 personen op de lijst om ontruimd te worden. Zij ziet dus de urgentie om dit vraagstuk zo snel als mogelijk aan te pakken.
De minister wijst er wel op dat er een Occupatiewet is waaraan zij in haar periode als DNA-lid ook meegewerkt heeft, en zal zij de wet moeten naleven. Echter zijn het mensen die occuperen en zullen zij als mensen behandeld moeten worden.
Sampie: “Ik vraag elke Surinamer om de Occupatiewet niet te overtreden. Indien uit eigen onderzoek blijkt dat het om een vrij perceel gaat (perceel dat niet op naam staat van natuurlijke personen en dus domeingrond is), probeer dat stuk perceel aan te vragen. Zo helpen wij elkaar om ontruiming van gezinnen te voorkomen.”

OOK INTERESSANT
Arbeider juwelierszaak aangehouden na oplichting en verduistering