Het schoolvervoer in Suriname verkeert in ernstige problemen, met dreigende gevolgen voor de beschikbaarheid van bus- en bootdiensten vanaf maandag.
Het Nationale Vervoersbedrijf (NVB) staat onder druk om enkele cruciale knelpunten aan te pakken, die zijn aangekaart door de Organisatie van Bus- en Boothouders (OBS).
De OBS heeft aangedrongen op tariefverhogingen en betalingen op tijd, gezien de uitdagende sociaaleconomische situatie waarmee bus- en boothouders worden geconfronteerd.
Antonius Pokie, de voorzitter van de OBS, benadrukt dat de druk op de bus- en boothouders om essentiële diensten aan de samenleving te verlenen aanzienlijk is toegenomen.
Dit heeft ertoe geleid dat er nauwelijks financiële middelen overblijven voor reguliere onderhoudswerkzaamheden aan hun voertuigen en boten om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en contractuele verplichtingen.
De stijgende prijzen van benzine, levensmiddelen en onderdelen hebben het voor bus- en boothouders buitengewoon moeilijk gemaakt om te voorzien in het levensonderhoud van henzelf en hun gezinnen.
Volgens Pokie hebben sommige ondernemers zelfs schulden opgebouwd bij pompstations en banken om de transportdiensten aan het NVB en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme te kunnen handhaven.
“Bus- en boothouders hebben al meer dan het maximale gedaan om aan hun contractuele verplichtingen te voldoen, maar onder deze omstandigheden kunnen ze gewoonweg niet doorgaan,” schreef de OBS aan de directeur van het NVB.
De OBS heeft dringend verzocht om een overlegmoment om te komen tot een werkbaar ‘km-tarief’ voor gereden afstanden.
Ze eisen ook de minimale uitbetaling van twee maanden, namelijk juli en augustus 2023, aangezien er nog steeds vier openstaande rekeningen zijn tot en met oktober. Daarnaast wachten ze op de uitbetaling van vergoedingen tijdens de Covid-19-pandemie en brandstofcompensatie van 2020 tot 2023.
Als de NVB de knelpunten niet tijdig aanpakt, dreigt het schoolvervoer vanaf maandag te worden onderbroken. De bussen zullen in de garage blijven en de boten aan de ketting.
De OBS benadrukt dat ze het publiek niet willen benadelen, maar volgens Pokie is er simpelweg geen andere keuze meer over.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com