O.S. Dijkveld winnaar Scholenwedstrijd Handhygiëne 2018

In een spannende wedstrijd vrijdagmorgen in de Chinese Sporthal heeft de O.S. Dijkveld de meeste punten binnengehaald. Daarmee is ze kampioen geworden van de Scholenwedstrijd Handhygiëne 2018. Met slechts een half punt verschil eindigde de Sint Gertrudisschool – winnaar van het vorig jaar – op de tweede plaats. De derde plek werd bezet door de O.S. Balona.

Voorafgaand aan de wedstrijd vandaag hadden de leerlingen een training handhygiëne gevolgd bij voedseltechnoloog Ricky Stuttgart. Die kennis hebben ze kunnen gebruiken bij het in elkaar zetten van een toneelstuk en/of lied, welke ze vandaag mochten voordragen. Middels zang, dans en toneel hebben de leerlingen laten zien hoe belangrijk handhygiëne is.

Uitgelaten leerlingen van de O.S. Dijkveld konden hun geluk niet op toen de uitslag binnen was. Onder gejoel en gejuich renden zij het toneelveld op om felicitaties en hun trofee in ontvangst te nemen. Elke leerling kreeg ook een medaille.

Twee scholen, met name de O.S. Onverwacht en O.S. Magenta, waren ook geselecteerd voor deelname aan de wedstrijd, maar moesten vanwege omstandigheden afhaken. Stuttgart, die tevens jurylid was, blikt tevreden terug op het evenement. Na drie opeenvolgende jaren nauw betrokken te zijn geweest bij de scholenwedstrijd, is Stuttgart bijzonder enthousiast om aan de vierde editie te beginnen. Immers hebben de leerlingen duidelijk laten blijken dat de boodschap van het belang van een goede handhygiene goed is aangekomen. Het streven is er op gericht Nickerie ook mee te nemen bij de volgende scholenwedstrijd.

Business Unit Manager Graciella Wongsoredjo van Intermed Caribe kan zich volledig terugvinden in de uitslag. Zij zegt dat de leerlingen zich enorm hebben ingezet. De bijdrage van de leerkrachten was daarbij onontbeerlijk. Alle aanwezige leerkrachten hebben daarom een handhygiënepakket mogen ontvangen van het bedrijf.

Intermed Caribe houdt al vanaf 2015 de scholenwedstrijd als onderdeel van haar handenwassenprogramma, welke zij samen met haar partners BOG, RGD, de Districtscommissariaten Paramaribo Noord-Oost en Zuid-West uitvoert, bijgestaan door Stuttgart als voedseldeskundige. Middels het handenwassenprogramma wordt getracht de bewustwording rondom het belang van handen wassen te vergroten.

De scholenwedstrijd wordt jaarlijks op of rondom 5 mei gehouden. Op die dag wordt wereldwijd Handhygiënedag herdacht. Dit jaar benadrukt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) het belang van handhygiëne in de gezondheidszorg.

De slogan van de campagne van 2018 luidt: “Het ligt in uw handen: het voorkomen van sepsis in de gezondheidszorg”, en dient ter illustratie van de belangrijke relatie tussen goede infectiepreventie en controlepraktijken, zoals het wassen van de handen en het voorkomen van sepsis.

Sepsis is een levensbedreigende aandoening die ontstaat, wanneer de reactie van het lichaam op een infectie verwondingen veroorzaakt aan zijn eigen weefsels en organen. Als het niet vroeg wordt herkend en snel wordt behandeld, kan dit leiden tot septische shock, meervoudig orgaanfalen en overlijden.(GFC)

Overige berichten