fbpx
Nuchter bij bloedafname voor juiste uitslag

Het is zeer aan te bevelen om bloedafname te doen wanneer de patiënt nuchter is. Dat wil zeggen dat de patiënt in de voorafgaande 12-14 uur niet gegeten of gedronken heeft (water mag wel). In de 24 uur voorafgaand aan de bloedafname mag ook geen alcohol gedronken worden.

Deze voorbereidingen vanuit de patiënt zijn belangrijk om eenbetrouwbaar testresultaat te krijgen.Testen kunnen namelijk worden beïnvloed door inname van voedsel en/of energierijke drankjes, inspanning voorafgaand aan de bloedafname en medicijngebruik.

Dit heeft de klinisch chemicus Edward Sanders meegegeven tijdens een door MyLab georganiseerde huisartsenavond in het VMS-gebouw. Sanders zei dat er actoren zijn die onder meer de bloedsuikerwaarden kunnen verhogen.

Daaronder vallen medicijnen zoals corticosteroïden, tricyclische antidepressiva, diuretica, epinefrine, oestrogenen (orale anticonceptiva en hormoonvervangers), lithium, phenytoïn en salicylaten. Maar zeer overmatig eten kan ook ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaarde hoger uitvalt.

Uiteraard zijn er ook actoren die ervoor zorgen dat de testen een verlaagde bloedsuiker- of glucosewaarde laten zien. Alcoholmisbruik, medicijnen zoals acetaminophen en anabole steroïden, maar ook malaria kunnen resulteren in verlaagde waarden.

Ook voor enkele andere testen gaf Sanders adviezen mee.  Zo moet bij de test om na te gaan of er sprake is van de HelicobacterPylori vier weken vóór bloedafnamegeen antibioticum, twee weken vóór bloedafname geen PPI(protonpomp remmers) én één dag vóór bloedafname geen H2-antagonist gebruikt zijn. Hiermee wordt voorkomen dat de uitslag als twijfelachtig of als onverwacht negatief wordt doorgegeven.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…