fbpx

Nu ook kruisband- en gammanagel operatie mogelijk binnen het AZP

Medici van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) blikken tevreden terug op de nieuwe operaties die met succes zijn uitgevoerd. De tweede week van juni zijn de voorste kruisband- en gammanagel operaties voor het eerst in het ziekenhuis gedaan.

De eerste patiënt heeft tijdens het voetballen een scheur in zijn kruisband gehad. Bij deze was het van dien aard, dat de fysiotherapeut behandelingen heeft gedaan zonder voldoende succes.

“De patiënt was in de ziektewet en afhankelijk van krukken, deze jonge kerel wilde weer een normaal leven leiden, dus heeft toegestemd om de spits af te bijten”, zegt dokter Kenneth Marhé, Orthopedisch chirurg binnen het AZP.

Volgens de orthopeed is het ziekenhuis na maanden voorbereiding in de tweede week van juni eindelijk in staat geweest om zo een grote operatie te doen in het Academisch Ziekenhuis. “Dat de operatie goed is verlopen betekent een stap vooruit voor het AZP”, vult dokter Marhé aan.

BEKIJK OOK
Werkgroep start traject om Wageningen toerismerijp te maken

De Gammanagels zijn metalen schroef pennen die operatief worden geplaatst in het geval van heupfracturen. Patiënten met heupfracturen kunnen over het algemeen voor langere tijd niet meer lopen.

Met de hulp van een gammanagel kunnen deze patiënten die een heupfractuur hebben opgelopen over het algemeen met behulp van de fysiotherapeut op heel kort termijn al zelfstandig lopen. Zodoende zijn deze patiënten vrij kort na zo een operatie minder hulpbehoevend en is de opnameperiode in het ziekenhuis minder.(GFC)