OPINIE – Suriname heeft heel veel waarop wij trots kunnen zijn.
Haar biodiversiteit, haar rijke cultuur, de manier waarop de verschillende rassen nog steeds vreedzaam met elkaar leven en haar culinaire verscheidenheid.
Waar Suriname ook trots op mag zijn, zijn de drie objecten die bij de Unesco World Heritage lijst te boek staan, namelijk het centraal Suriname Natuurreservaat, de historische binnenstad van Paramaribo en Joden Savanna.
Suriname mag trots zijn dat zij deel uitmaakt van een exclusieve groep van landen waarvan deze drie sites als werelderfgoed worden aangemerkt. Maar deze verworvenheid brengt ook met zich mee een grote verantwoordelijkheid. Want met het plaatsen op deze lijst, maken wij deze sites deelachtig van een wereldorde, die deze sites moet en wilt beschermen. En Suriname heeft daar een grote verantwoordelijkheid om dit te waarborgen.
In artikel 6.1 staat letterlijk:
Whilst fully respecting the sovereignty of the States on whose territory the cultural and natural heritage mentioned in Articles 1 and 2 is situated, and without prejudice to property right provided by national legislation, the States Parties to this Convention recognize that such heritage constitutes a world heritage for whose protection it is the duty of the international community as a whole to co-operate.
Daarom verbaast het menigeen ten zeerste, dat de regering Santokhi persisteert in haar wil om een DNA-vergadercomplex te bouwen, zonder rekening te houden met de mening van de UNESCO.
De twee Surinaamse functionarissen, de heer Fokké (Site Manager voor de historische binnenstad van Paramaribo en national focal point voor werelderfgoed) en mevrouw Narain ( secretaris-generaal van de Nationale UNESCO Commissie,) voelen zich onvoldoende geruggensteund, dat zij hun functie hebben neergelegd. Zo’n desavouering van Surinaamse deskundigheid en talent is hemeltergend.
Het grote gevaar is dat de historische binnenstad van Paramaribo, haar culturele waarde en toeristische aantrekkingskracht verliest en mogelijkerwijs, met de andere Surinaamse sites, zal worden geschrapt van de Werelderfgoed lijst.
Een ergere ramp kan ons niet overkomen. Een arrogante houding van “Buitenlanders moeten ons niet komen zeggen hoe wij het land moeten regeren.” is hier totaal niet op zijn plaats. Wij zijn deel van de wereldgemeenschap en hebben daardoor een verantwoordelijkheid voor het in stand houden van deze sites.
De Nationale Partij Suriname (NPS) doet daarom een zeer dringend beroep op de Regering Santokhi, om zo spoedig mogelijk de bouw van het vergadercomplex te staken en in samenspraak met UNESCO te zien hoe er toch gevolg kan worden gegeven aan de Surinaamse wens voor een vergaderzaal op de geplande locatie.
We dringen erop aan dat de Regering haar besluit terugdraait zodat de heer Fokké en mevrouw Narain mogelijkerwijs hun besluit tot ontslag in heroverweging zouden kunnen nemen.
Wij rekenen erop dat hier gevolg aan zal worden gegeven.
De NPS
Dr. Gregory Rusland
Voorzitter
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com