Noord- en Zuid-Amerika overschrijden één miljoen doden door COVID-19

GFC NIEUWSREDACTIE- “Vandaag markeren we een nieuwe tragische mijlpaal in onze regio: meer dan een miljoen mensen in Noord- en Zuid-Amerika zijn nu overleden aan complicaties van COVID-19.

“We hebben meer mensen aan dit virus verloren dan de totale bevolking van vele steden”, zei de Directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa Etienne, vandaag.

Tijdens een persconferentie zei ze dat “de omvang van het verlies is niet te overzien”, waarbij zij opmerkte dat meer dan 44 miljoen mensen in Noord- en Zuid-Amerika nu met COVID-19 besmet zijn, waarvan meer dan twee miljoen in de afgelopen week.

“Een miljoen mensen met hoop, dromen en een afgebroken toekomst. Een miljoen rouwende families – velen niet in staat om afscheid te nemen – die hun afwezigheid voor altijd zullen voelen. De littekens en de lessen van deze pandemie zullen ons bijblijven”, aldus Etienne.

De COVID-19-pandemie “heeft in onze regio een drievoudige crisis teweeggebracht doordat het onze gezondheidszorgsystemen heeft verwoest, onze sociale bescherming heeft ontwricht en onze economieën heeft gedestabiliseerd. Het verlies van een miljoen mensen door dit virus moet dienen als een dringende oproep dat we meer moeten doen om onszelf en elkaar te beschermen tegen ziek worden. Dit omvat krachtige oproepen tot actie om de volksgezondheidsmaatregelen te versterken die nu nodig zijn op elk van de plaatsen waar zich uitbraken voordoen”, zei Etienne.

De PAHO-directeur noemde de gezondheidswerkers in de regio “onze helden die iedere patiënt hebben verzorgd die in het ziekenhuis is opgenomen vanwege dit virus,” en zei: “Velen hebben hun eigen leven en dat van hun familie op het spel gezet om voor de zieken te zorgen, en hun heldhaftige inspanningen hebben veel COVID-patiënten gered”.

Etienne voegde daaraan toe: “Hoewel er beperkte gegevens zijn, weten we dat meer dan een miljoen gezondheidswerkers in onze regio ziek zijn geworden door COVID-19 en dat minstens 4.000 – de meesten vrouwen – als gevolg daarvan zijn overleden, waardoor ons vermogen om te reageren op deze bedreiging van de volksgezondheid is aangetast. Elk van deze mensen heeft een gezicht, een naam en een verhaal”.

Zij noemde één van de vele gezondheidswerkers die het leven hebben gelaten als voorbeeld, Dr. Rosemary Costa Pinto, die aan het hoofd stond van het belangrijkste bureau voor volksgezondheid in de Braziliaanse deelstaat Amazonas. “Vandaag gedenken wij haar leven en danken wij de miljoenen gezondheidswerkers die nog steeds aan de frontlinie van dit virus staan en elke dag levens redden. Hun ontelbare opofferingen zullen niet worden vergeten”, zei Etienne.

De PAHO-directeur schetste het verloop van de pandemie in Noord-Amerika, met het grootste aantal gevallen en een toenemende druk op de ziekenhuiscapaciteit, en in het Caribisch gebied, waar in een aantal kleinere landen het aantal gevallen snel toeneemt.

“Daarentegen zien de meeste landen in Centraal-Amerika – met uitzondering van Honduras en Guatemala – een daling van het aantal COVID-19-besmettingen ten opzichte van de vorige week”, merkte Etienne op. In Zuid-Amerika “neemt het aantal ziekenhuisopnames in een groot deel van de regio toe, ook in Colombia, Chili en Peru, maar de situatie in Brazilië is bijzonder zorgwekkend,” voegde zij eraan toe.

De pandemie van COVID-19 “heeft een crisis in de geestelijke gezondheidszorg teweeggebracht, aangezien we geschokt zijn door angst, depressie, isolement en verlies, wat extra acuut wordt nu we deze grimmige mijlpaal markeren”, zei Etienne, die opmerkte dat 29 landen ontwrichtingen in de geestelijke gezondheidszorg hebben gemeld.

Etienne wees ook op de economische gevolgen van de pandemie: “Vandaag leven 16 miljoen mensen meer in armoede dan toen de pandemie uitbrak en miljoenen anderen lopen het risico nog dieper in armoede te vervallen als gevolg van dit virus”. Door de stijgende voedselprijzen lopen ook miljoenen mensen het risico honger te lijden, merkte ze verder op.

Terwijl de COVID-vaccins de komende maanden worden verstrekt, moeten de gezondheidszorgsystemen de vaccinaties bijhouden en prioriteit geven aan degenen die het grootste risico lopen ernstig ziek te worden, zoals ouderen en gezondheidswerkers, zodat we de druk op onze ziekenhuizen kunnen verminderen.

“We zijn onze gezondheidswerkers in de frontlinie veel verschuldigd, dus ik ben blij te zien dat in landen waar vaccinaties aan de gang zijn, doses met voorrang worden verstrekt aan gezondheidswerkers, met soortgelijke plannen in andere landen waar binnenkort vaccins zullen worden verstrekt.

Ruime toegang tot vaccins is onze uitweg uit deze pandemie, maar zolang de voorraden beperkt zijn, moeten we ons nu concentreren op het voorkomen van nieuwe besmettingen om het virus onder controle te houden”, zei Etienne.

Overige berichten