fbpx

Het had nooit zover hoeven komen in Suriname!

INGEZONDEN– Het had nooit zover hoeven komen in Suriname. Maar door slecht en traag beleid zitten wij nu weer in een total lockdown.

Ten eerste is de regering zeer laks geweest op het vlak van het massaal prikken. Er wonen iets meer dan 500.000 mensen in Suriname. Was het nu echt zo moeilijk geweest om ten minste 70 procent van de bevolking een prikje te geven?

Dat had allang gebeurd kunnen zijn en zaten wij in veel rustiger vaarwater.

Maar men heeft lopen dralen met het aankopen van prikjes en het opzetten van een voorlichtingscampagne om de prikbereidheid te vergroten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Heeft Suriname genoeg medicinale zuurstof om coronazieken in ademnood te helpen?

Bovendien zijn er kostbare Amerikaanse dollars verkwanseld die zouden kunnen worden ingezet voor het kopen van prikjes. Er is prioriteit gegeven aan het betalen van torenhoge schulden van het bankroete SLM.

En dat heeft helaas mensen die niet gepikt konden worden hun leven gekost en de economie verder geruïneerd.

Suriname heeft ervoor gekozen om weer op de bedeltour te gaan voor het gratis krijgen van prikjes, wachten op hulp van andere landen voordat wij een grootschalige prikcampagne kunnen opzetten. Wij wachten nog steeds!

Ook dat er een mogelijk tekort is aan medisch zuurstof is ernstig. Iets waarvoor ik al maanden geleden heb gewaarschuwd is helaas bewaarheid. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Met alle dramaberichten uit India over mensen in ademnood vanwege een tekort aan medisch zuurstof zouden wij toch dubbel alert moeten zijn! je ziet dat probleem toch al op je afkomen!

BEKIJK OOK
Sprite onthult allereerste wereldwijde marketingcampagne, komt met nieuwe fles die beter te recyclen is

Er worden in Suriname dagelijks records gebroken ten aanzien van het aantal mensen dat besmet is geraakt.

Elke deskundige weet nu al dat veel besmettingen plaatsvinden in drukbezochte binnenruimtes. Buiten is het risico om besmet te raken tientallen keren lager.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Burger maakt in open brief teleurstelling in president Santokhi kenbaar

Maar men heeft toegelaten dat dagelijks, vooral op de donderdag en vrijdag, honderden mensen tegelijkertijd voor langere tijd bij elkaar komen in propvolle winkelzaken die niet goed geventileerd zijn.

In plaats van de verkoop van levensmiddelen, fysieke contacten, zo veel mogelijk in de buitenlucht te verplaatsen, sluit men juist die locaties en worden massa’s mensen tegelijk geduwd in gesloten ruimtes.

Het reduceren van besmettingen kunnen wij realiseren door veel meer nadruk te leggen op de acties die echt werken: 2 meter afstand van elkaar bewaren, binnenruimtes veel beter laten ventileren, ramen moeten dus open, goede kwaliteit mondkapjes- FFP2 / N95 of dubbele mondkapjes adviseren en veel meer activiteiten verplaatsen naar de buitenlucht.

Activiteiten in gesloten binnenruimtes moeten sterk worden beperkt!

R. Pinas

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]