Noodtoestand Alabama, Georgia, vanwege gebroken pijplijn

Minimaal 950.000 liter benzine lekte weg uit een gebroken pijplijn in Alabama (USA). De staten Alabama en Georgia riepen een noodtoestand uit vanwege mogelijke brandstoftekorten.

Het lek ontstond in een landelijk gebied en werd pas vrijdag opgemerkt. Een gebied van meer dan 8000 vierkante meter raakte vervuild.

Het grootste deel van de olie is opgevangen in vijvers die bedoeld zijn voor de opvang van water. Een woordvoerder zei dat er geen gevaar was voor de openbare veiligheid.

Personeel van de plaatselijke milieubescherming zei dat de bevolking niet in gevaar is en dat het niet waarschijnlijk is dat de nabijgelegen Cahabarivier zal worden vervuild.

De pijplijn is bijna 9000 kilometer lang en transporteert normaliter per dag 1,3 miljoen vaten geraffineerde benzine en andere petroleumproducten. De lijn is vrijdag afgesloten, waardoor de brandstofvoorziening in de staten Georgia, Alabama, Tennessee, North Carolina en South Carolina in gevaar komt.

Inheemsen van het Standing Rock-reservaat in North en South Dakota voeren momenteel actie vanwege de plannen om een oliepijplijn aan te leggen dwars door hun leefgebied en door de Missouririvier.

Protest tegen pijplijn door reservaat

Zij wijzen op het risico voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van de rivier, als er een breuk in de leiding komt.

Overige berichten