fbpx

Noodhulp aan dorpen Zuid-Suriname gestart

Kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zegt dat alles in place is om de noodhulp naar de diverse getroffen dorpen in Zuid – Suriname te brengen. Vandaag zijn de eerste vluchten uitgevoerd richting Coeroeni en Amatopo. Waarschijnlijk zullen ook de dorpen Alalapadu en Sipaliwini aangedaan.

Vanaf vandaag zal het een continue aanvoer zijn van voedselpakketten en medicamenten, totdat de diverse dorpen zijn aangedaan.

President Desi Bouterse heeft zich de vorige week samen met kopstukken van de regering en overige relevante diensten gebogen over de ontstane zorgwekkende situatie in Zuid-Suriname als gevolg van de aanhoudende neerslag. Zo een drie weken geleden kwam er volgens de president een alarmerend bericht binnen over constante regenval, waardoor de dorpen die alleen maar per vliegtuig bereikbaar zijn, geïsoleerd raakten.

Toen de zaak verergerde, zijn er acties ondernomen, zegt de president. Hij zegt dat critici hoog water verwarren met constante regenval. De constante regenval heeft direct invloed op de banen, waardoor de vliegtuigen niet kunnen landen, legt het staatshoofd uit. Als voorbeeld haalt hij het dorp Sipaliwini aan dat al vier weken geïsoleerd is. De dorpsbewoners zijn van alles verstoken.

BEKIJK OOK
Constitutioneel Hof toetst artikel betreffende huwelijk personen zelfde geslacht

Slijngaard zegt dat de voedselpakketten in samenspraak met de leiding van de leefgemeenschappen zijn samengesteld. Ook brandstof wordt getransporteerd naar de dorpen, zodat stroom ook gegarandeerd is.

Deskundigen gaan ook mee om na te gaan hoe de mensen geholpen kunnen worden bij het herbeplanten van gewassen.

Slijngaard benadrukt dat het medisch gedeelte niet wordt onderschat. Bij wateroverlast komt vaker diarree bij kijken, en als ontlasting in contact komt met water kunnen er allerlei ziektes ontstaan.(GFC)