fbpx

Noodfonds moet Surinamers weerbaar maken

GFC NIEUWS- Het COVID-19 Noodfonds is vooral bedoeld om de Surinamer weerbaarder te maken voor crisissituaties, zoals die zich thans voordoet als gevolg van COVID-19.
Aan medische steun is uit het fonds 50 miljoen SRD uitgetrokken, wat bijgevuld wordt met een pakket uit het buitenland. De medische steun betreft onder meer uit het upgraden van ziekenhuizen. In dit kader zullen er sociale steunmaatregelen getroffen worden, met een maandelijkse evaluatie.
Deze sociale steunmaatregelen zien er als volgt uit:
– Algemene Kinderbijslag SRD 1000 per huishouden dat AKB ontvangt;
– AOV 525 additioneel per persoon per maand (na evaluatie alleen mensen die van AOV leven);
– Toelage gepensioneerden SRD 500 per maand;
– Verhoging van mensen met een beperking van SRD 325 naar 1000 per maand;
– Uitkering aan zwakke huishoudens worden verhoogd van SRD 37 naar SRD 250;
– Werklozen vanwege COVID SRD 1500 per maand.
Woningbouwfonds
Uit het Noodfonds komt een bijdrage van ongeveer SRD 50 miljoen aan het Woningbouwfonds. De doelgroepen zijn: zij die geen eigen woning hebben of huur betalen die onbetaalbaar is. Er kan maximaal SRD 100.000 per lening verstrekt worden met een vrijstellingsperiode van 6 maanden zodat velen aan een woning kunnen beginnen.
Verder is het ter ondersteuning van de overdracht woningen door de Stichting Volkshuisvesting (SVH) aan de langdurige bewoners. Zij kunnen dan bij het fonds lenen voor een kleine reparatie en verbeteringen van tussen SRD 5000-SRD 10.000 voor het verbeteren van de woonomstandigheden.
Productiefonds
Naast het Noodfonds is er het Productiefonds van naar eerste schatting SRD 300 miljoen. Gedacht is aan tranches van SRD 50 miljoen via de staatsbanken op maandbasis voor investering in Kleine en Middelgrote Ondernemingen. Er zal ook een sterke focus zijn op onder meer importbeperkende maatregelen ter stimulering van de lokale productie en garandering van valuta voor noodzakelijke inputs.
Dit Productiefonds komt onder beheer en toezicht van een commissie bestaande uit de vakbeweging (Ravaksur), het bedrijfsleven (VSB en ASFA) en de overheid (Financiën, HI&T, LVV, Arbeid). Uit dit fonds zal kunnen worden geleend tegen 3% rente met 1 jaar vrijstelling. Er zullen aanmerkingscriteria en leencriteria worden opgesteld voor dit fonds dat spoedig operationeel moet worden
Volgens minister Hoefdraad worden er gesprekken gevoerd met de Islamic Development Bank. De regering zeker wat betreft het valutacompenent ondersteuning krijgen van Internationale partners. Zij zijn welwillend de pakket maatregelen te ondersteunen.

BEKIJK OOK
RBTP houdt verdachte dodelijke steekpartij Hogestraat aan