fbpx
Nominatie Suriname, Curaçao en St. Maarten opgenomen in regionaal register UNESCO- Memory of the World

Het bestuur van de UNESCO Memory of the World program for the Latinamerican and Caribbean region (MOWLAC) heeft 21 voorstellen geëvalueerd afkomstig van 14 landen die hun documentair erfgoed hebben ingediend voor opname in het regionaal register van de Memory of the world. Van de 21 voorstellen c.q. nominaties zijn 16 goedgekeurd en thans opgenomen in het regionaal register van de UNESCO MOWLAC.

Dit vond plaats tijdens de jaarlijkse vergadering van 25 tot 27 oktober te Willemstad, Curaçao. MOWLAC heeft als hoofddoel de promotie en bescherming van het documentair erfgoed als centraal onderdeel van ons collectief geheugen.

Voor de UNESCO is documentair erfgoed in alle vormen (digitaal, papier, audiovisueel) een belangrijke bron van kennis over de creatie en expressie van samenlevingen die implicaties kunnen hebben op diverse gebieden van de menselijke beschaving en hun ontwikkeling. Het behoud en de toegankelijkheid van het documentair erfgoed is gebaseerd op de principes van vrijheid van meningsuiting, expressie en informatie.

De nominatie die dit jaar als heel opvallend werd beschouwd en die met kop en schouders uitstak boven de overige nominaties, was de gezamenlijke nominatie van Suriname, Curaçao en St. Maarten over‘ The Documentary Heritage of the Enslaved people in the Dutch Caribbean and their descendent (1830-1969)’ (Het documentair erfgoed van de tot slaafgemaakten van het Nederlands Caribisch gebied en hun nakomelingen 1830-1969).

Deze nominatie werd met unanieme stemmen aangenomen door het bestuur van de UNESCO MOWLAC met als sterke aanbeveling om het volgend jaar te nomineren voor het internationaal register van de UNESCO Memory of the World.

De voorzitter van het bestuur van de UNESCO MOWLAC, mw. R.Tjien Fooh- Hardjomohamad ( de Nationale Archivaris van Suriname) heeft zich onthouden van de stemmingsprocedure, omdat zij de nominatie voor Suriname heeft ingediend en daardoor partijdig is.

In het regionaal register van de MOWLAC zijn de volgende archieven van Suriname thans opgenomen; de Slavenregisters 1830-1862, Manumissieregisters 1832-1863, Emancipatieregisters 1863, het archief van de Administrateur van Financien 1833-1937 ( Borderrellen), Suriname na 1828, Commissariaat der Inlandse Bevolking 1828-1876, Archief na 1828, Administrateur van Financiën, Archief na 1828, Onbeheerde boedels en Wezen 1828 (1876), Archief van de Hooge Raad der Nederlansch West Indische Bezittingen 1828-1832.

Vermeldenswaard is dat in 2016 het archief van Petrus Donders ook is opgenomen in het regionaal register van de MOWLAC.

Het Nationaal Archief Curacao heeft de volgende archieven genomineerd, het Gouverneursarchief :Stukken betreffende slavernij in de rubriek: Arbeid , het archief van de Burgerlijke Stand (Geboorte, Overlijden, Doopregisters en registers van vrijgemaakte Slaven) en de Collectie Juliana-Brenneker 1856-1914 (1940).

De National Archeological Anthropological Memory Management (NAAM) van Curaçao heeft de liederen (orale bron) van de nakomelingen van de tot slaafgemaakten (Zikinza collectie) genomineerd. Tenslotte heeft St. Maarten de slavenregisters en diverse brieven genomineerd.

Het documentair erfgoed van de tot slaafgemaakte mensen zijn uniek en onvervangbaar.
Ze zijn de enige registers en documenten die informatie bevatten over het brute systeem van uitbuiting in de regio waarbij mensen werden mishandeld, onderdrukt, geëxploiteerd en geen rechten hadden.

De documenten weerspiegelen niet alleen het bewijs van de gedwongen migratie (deportatie) van Afrikanen naar de regio, maar ook de manier waarop dwangarbeid in de regio werd uitgeoefend. Voor de slave- route project van de UNESCO is de opname van dit erfgoed in het regionaal MOWLAC register ook van belang.

De overige nominaties die zijn goedgekeurd zijn afkomstig van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Cuba, Haïti, Mexico, Peru en Uruguay.

Tijdens deze MOWLAC vergadering werd ook een nieuw bestuur gekozen. De Nationale Archivaris van Suriname, R.Tjien Fooh- Hardjomohamad die gedurende vier jaren in het MOWLAC bestuur zat; eerst als specialist (2014) en daarna als vicevoorzitter (2015) en voorzitter (2016-2017, ,) heeft de functie van voorzitter MOWLAC overgedragen aan haar collega uit Bolivia, Luis Oporto. De twee vice voorzitters zijn Yolia Tortolero (Mexico) en Richenel Ansano (Curaçao).(GFC)

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…

First lady Santokhi voor privébezoek in Nederland

GFC NIEUWS- First lady Mellisa Santokhi-Seenacherry bevindt zich momenteel in Nederland. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…