fbpx
Nog meer ter overdenking…..


Eer en goede naam?

In het verlengde van eerbetoon, maatschappelijke erkenning en lange tenen zien we ook nog dat heel wat personen inclusief zeer dubieuze figuren w.o. aantal politici, zich al te snel in hun eer en goede naam aangetast voelen. Om te voorkomen dat de schade groter wordt, om de critici de mond te snoeren, en ook nog om te voorkomen verantwoording in openbaar af te leggen, zij zich dan heel snel tot de rechter wenden.

Een openbare verantwoording en debat durft men kennelijk niet aan. Wat naam en eer, als je geen groei hebt meegemaakt en ineens een rijke persoon bent geworden, die ook nog invloed koopt in de politiek of bij de Politie. We zullen even tellen hoeveel ” smaad en laster” gevallen we na augustus 2015 tegemoet zullen zien.

Depolitisering universiteit

Zolang een aantal oude academische ratten die notoire propagandisten van de partijpolitiek zijn, niet ontslagen worden, zullen zij de universiteit gebruiken om studenten te brainwashen en te leiden naar hun politieke partij voor kaderversterking.

Onze universiteit is sinds decennia in een politiek gehaal en getrek. Wanneer komt daar een daadwerkelijke einde aan? Onze universiteit moet onafhankelijk en achtenswaardiger worden. Laten we hopen dat de nieuwe regering en DNA zich daarvan goed bewust zijn, nu eens korte metten zal maken en de universiteit niet zullen gebruiken als hun partijpolitiek instrument. De vraag rijst ook dat als DNA zich versterkt met een soort eigen Planbureau en nog 10 wetgevingsjuristen erbij, of de voorzitter DNA daardoor niet te veel macht opbouwt en concentreert, voor haar partij.

De wetenschapper

Toch wel een aantal keren konden we in diverse kranten lezen dat bijvoorbeeld een jurist-politicus werd aangeduid als “wetenschapper”. Hoezeer de jurist een wetenschappelijke studie heeft voltooid, wil zeker niet zeggen dat de man /vrouw een wetenschapper is, dus een persoon is die zich met de werkelijke beoefening van rechtswetenschap of enig andere wetenschap, onder verrichten van verdergaande studies en onderzoeken, bezighoudt.

AZP

Een hele nare verkrachtingszaak heeft zich voltrokken in het Academisch Ziekenhuis, waarbij het politioneel onderzoek door de politie wordt gedaan. De reactie van de directie AZP stemt de samenleving evenwel zeker niet gelukkig, ” dat er regels zijn die niet overtreden hadden mogen worden en zo dat wel het geval is, dat er maatregelen zullen kunnen volgen”. Als het kalf verdronken is… Maar verder wil de directie helaas geen info prijsgeven aan het volk en beschouwt deze zaak als een interne zaak van het AZP.

Een soortgelijke betreurenswaardige reactie op een fraudegeval was van DSB-Bank, bij het geval met die creditcard-fraude van USD $ 4.2 miljoen. “Het is een strikt interne zaak”, zei bankdirecteur Proeve. En het onderzoek is kennelijk nog steeds net afgerond. Enkele jaren geleden werden er ook bij Telesur op hoog niveau enorme bedragen gefraudeerd. Ook daarvan mocht geen info naar buiten.

Nieuwe regering, hoe moeten we verder in dit land, als er overal en vooral op de corruptiegevoelige ministeries blinde muren en doofpotten zijn? Welke ministeries hebben zich omgebouwd tot een “Fort”, waar doorlaat en inkijk nagenoeg niet mogelijk is voor de doorsnee, bonafide burger en media?

Maar het onzedelijk geval bij AZP zou ( behalve dat de omhooggevallen en zeer duur betaalde directeur bijna op staande voet ontslagen zou moeten worden), directe aanleiding moeten zijn voor heel groot alarm onder de andere ziekenhuizen, waar patiënten persoonlijk dan wel hun bezittingen niet veilig zijn! Er wordt constant geloerd, weten velen te melden.

Vernomen wordt dat enige jaren geleden mannelijke verpleegkundigen geestelijk gestoorde vrouwen gingen baden in het psychiatrisch centrum en ook vele vrouwelijke patiënten hebben verkracht. Voor zulke verkrachters in gezondheidscentra moet 15 jaar cel, en geen gratie tussendoor, aub! Maar moet het baden van vrouwelijke patiënten niet door verpleegsters geschieden?!

De politie

Hadden we niet 4 jaren geleden vernomen dat de naam van de politieagent in het vervolg leesbaar zou zijn op zijn borstzak? Niks gemerkt daarvan. Ook bij het bellen naar de politie wordt enkel gezegd: Politie Munder, Uitvlugt of Flora….. De Politieman raakt heel gauw geïrriteerd als je naar zijn naam vraagt. Waarom? Brutale of chanterende of corruptie uitlokkende agenten of buurtmanagers en niet objectieve verbalisanten moeten herkenbaar zijn en aangeklaagd kunnen worden.

De politieman moet in redelijke mate geduld betrachten en fatsoenlijk blijven zolang iemand geen verdachte is. Bij opname van inbraakgeval vraagt de politie tegenwoordig direct of de benadeelde geen bewakingscamerasysteem heeft , de vraag die de eerdere eerste vraag over plaatsing diefijzer heeft opgevolgd. Met diefijzer en met bewakingscamera’s erbij, de inbrekers en gewelddadige rovers slaan toch meedogenloos toe. En nog altijd vinden we het hoogst onaanvaardbaar asociaal dat zovelen met zeer donker getinte ruiten rondrijden, om niet gezien te worden, met illegale ladingen of illegale of criminele personen.

Hoeveel kunnen we met volgnummer kentekenplaat bereiken? Kom op, we moeten ons niet langer voor de gek laten houden. Het argument dat de donkere ruiten bedoeld is tegen de hitte, slaat op niks! Niet in het hete Afrika en niet in de hete Caribbean, zijn er echt niet zoveel auto’s met die donker getinte ruiten. De regering 2010-2015 liet alles in vrijheid toe en controle was helemaal zoek. De vele wagens met “waarde transporten” nemen dus toe.

De bos-en natuurvernietiging

Op de Tv zien we bijna dagelijks voorlichtende promo’s over de enorme waarde van onze bossen, rivieren, van ons zoete bronwater, kortom de onschatbare waarde van onze Natuur. Daarnevens zijn er een aantal NGO’s ook bezig acties te voeren tegen de kwikvergiftiging. Niet bekend is wat het totaal effect is van alle oproepen en waarschuwingen en of die wel doordringen tot het besef ver in het binnenland.

1. Hoe komen de duizenden liters kwik ons land binnen en van waar?

2. Zullen we als land armer worden als de uitgiften van goud- en houtconcessies voor de duur van 6-8 jaren wordt geminimaliseerd. Ik bestrijd de mededeling van de Dienst Bosbeheer en alle kaalkappers, dat Suriname anno 2015 nog steeds voor 95% bedekt is met bos. (95 % is het cijfer, ooit gestaan in de oude aardrijkskundeboeken van dhr. Dahlberg)

Waarom verkondigen ze dat zo hardnekkig, is een vraag waarover niet lang nagedacht hoeft te worden. Evenwel zou het verschaffen van valse info wel strafbaarheid moeten opleveren anders gaat met straffeloos voort. Laten we een onafhankelijk deskundig luchtkarteringsbureau betalen om betrouwbare luchtfoto’s te maken, ook over het totaal areaal aan goudmijnen. Onze middelbare scholieren, studenten, de vele NGO’s en zelfs de media zouden er zeer blij zijn met betrouwbare data.

Kortom nieuwe regering, u zult heel anders en strak de zaken moeten aanpakken, anders zal de geschiedenis u mogelijk wel maar de toekomst u zeker niet / nooit vergeven!

We zullen moeten afstappen van arrogant en alles negerend regeren, het ultieme kenmerk van de vorige Regering Bouterse 1. Anders heeft gedegen saneren en zinvol hervormen naar verbetering geen zin!

Drs. Yvette Kwasiba

Meer nieuws

Prijzen zullen verder omhoog schieten

GFC NIEUWS- De prijzen van goederen en diensten zullen als een speer omhoog schieten nu de Surinaamse dollars officieel in waarde is gehalveerd. Impotent of…

Dambreuk Weg naar Zee

GFC NIEUWS- In het afgelopen weekend is er door een breuk in de waterkerende dam te Brantimakkaweg (Weg naar Zee), zeewater binnengestroomd op de landbouwarealen…

Voedselpakketten verstrekt in Wageningen

GFC NIEUWS- In het weekend zijn er voedselpakketten verstrekt in het ressort Wageningen en het aangrenzende Inheemse dorp Post Utrecht. Impotent of minder potent? Maak…

Anil Dhanai nieuwe marktmeester Centrale Markt

GFC NIEUWS- De districtscommissaris van Paramaribo-Noordoost, Ricardo Bhola, heeft maandag Anil Dhanai in de functie van wnd. marktmeester aangesteld bij de Centrale Markt in Paramaribo….

Leo Brunswijk belooft transparantie RvC EBS

GFC NIEUWS- De nieuwe president-commissaris van de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), Leo Brunswijk, belooft een transparant beleid. Impotent of…

Nu 118 Covid-19-gevallen in Suriname

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen is verder gedaald naar 118. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

KPS traint ‘jonge’ Jeugdrechercheurs

GFC NIEUWS- De afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname is op 24 augustus gestart met het trainen van ‘nieuwe’ jeugdrechercheurs. Impotent of minder potent?…

Reparatie oude pompen Wageningen gestart

GFC NIEUWS- Padieverbouwers van Wageningen en de middenstandspolder moeten per 15 oktober de beschikking hebben over voldoende irrigatiewater om hun arealen klaar te kunnen maken…

Stichting Sari voert sociale projecten uit

GFC NIEUWS- Stichting Sari heeft de afgelopen week een tweetal sociale projecten uitgevoerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale…

15-jarige tiener verdronken

GFC NIEUWS- Een 15-jarige tiener is in het weekend bij Blanche Marievallen in de diepte verdwenen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Aanmaak E-ID in Coronie weer mogelijk

GFC NIEUWS- De herstart van de aanmaak van de elektronische identiteitskaart(E-ID) is afgelopen week begonnen bij het Bureau voor Burgerzaken Coronie. Impotent of minder potent?…

Spoedmeeting Waterschappen Nickerie

GFC NIEUWS- De verschillende waterschappen van Nickerie kwamen afgelopen week samen met de districtscommissaris en de Commissie Waterschappen in spoedvergadering bijeen. Impotent of minder potent?…

Covid-pakketten gearriveerd in Marowijne

GFC NIEUWS- De Covid-19-ondersteuningspakketten, die bestemd zijn voor de gemeenschap van Marowijne, zijn de afgelopen week vervoerd naar het gebied. Impotent of minder potent? Maak…

138 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Het aantal actieve Covid-19-gevallen blijft dalen. De teller staat nu op 138. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Iran straft vier dieven met vingeramputatie

GFC NIEUWS- Vier vingers van vier veroordeelde dieven in Iran zullen binnenkort worden afgezaagd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

22 crècheleidsters SBEC ontvangen diploma

GFC NIEUWS- De Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (SBEC) heeft 22 studenten klaargestoomd tot volwaardige crècheleidsters. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

350 laaggeprijsde overheidswoningen in gevaar

GFC NIEUWS- Een woningbouwproject met als doel het opzetten van 350 laaggeprijsde huizen, verkeert in gevaar. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….