fbpx

Nog meer historische vondsten in binnenstad Paramaribo

GFC NIEUWS- Binnen 1 maand zijn er significante ontdekkingen gedaan bij het PURP-project tijdens de herbouw van twee historische panden op de hoek van de Henck Arronstraat en de Grote Combeweg in Paramaribo.
Op 18 april werd de eerste put ontdekt binnen het oud DNA gebouw, dit gebouw was tevens het huis van oud Gouverneur Jan Nepveu. Op 24 april werd er een tweede put ontdekt waar het Ministerie van Algemene zaken was.
Dichtbij de afronding van het vergaren van alle data over de waterput werd er nog een significante ontdekking gedaan op 15 mei jongstleden. Er werd een waterkelder ontdekt die in de geschiedenis heeft gediend als opslagbak voor regenwater. Het bevindt zich vlak naast de tweede waterput.
De put werd gevuld door grondwater maar de waterkelder werd gevuld door regenwater dat kwam van het dak. Er wordt gespeculeerd dat de waterkelder dateert uit de 18e eeuw omdat het gebouw dat is afgebrand in 1996, dateert uit dezelfde eeuw. De archeologen kunnen dat nog niet bevestigen, want dat kan pas na verdere analyse en onderzoek.
Tijdens het opschonen van de waterkelder werd op 16 mei aan de achterkant van het gebouw van het Ministerie van Algemene zaken een stortplaats ontdekt met historische artefacten waaronder flessen. Deze artefacten vertellen een verhaal van de mensen die op deze plek hebben gewoond omdat een stortplaats over het algemeen achter op het erf van een gebouw voorkwam.
Om deze reden is het onderzoeken van de vondsten op de stortplaats een meerwaarde voor het archeologisch onderzoek. De archeologen zijn daarom druk bezig om het onderzoek en de analyses af te ronden zodat wij veel meer te weten komen.

BEKIJK OOK
Door macht en belangen taken CBvS uitgehold