Nog geen idee over daders Sri Lanka, mogelijk werk van boeddhistische terroristen

Redactie GFC Nieuws — De terreuraanslagen op o.a. kerken in Sri Lanka zijn mogelijk het werk van boeddhistische terroristen. Bij de minstens acht gecoördineerde bomaanslagen op paaszondag kwamen honderden mensen om het leven. Bijna 500 mensen raakten gewond.

In tegenstelling tot de berichtgeving in vooral rechtse westerse media zijn de aanslagen nog niet opgeëist. Van zeven explosies is bevestigd dat die plaatsvonden in kerken (4) en hotels (3).

De achtste ontploffing was vermoedelijk een zelfmoordbom. Volgens een anonieme bron bracht een zelfmoordterrorist explosieven tot ontploffing toen de politie een huis binnenging om die te doorzoeken, zegt Al Jazeera. Daarbij werden enkele agenten omgebracht.

Wel is algemeen bekend dat vooral moslims en christenen zwaar worden vervolgd in Sri Lanka. Boeddhistische extremisten van vooral de organisatie Bodu Bala Sena (BBS) vallen regelmatig deze groepen aan.

Religieuze vrijheid

In 2018 riep het land de noodtoestand uit nadat een boeddhistische menigte winkels en woningen van moslims in brand stak, en moskeeën aanviel.

Recente rapporten laten een sterke toename zien van aanvallen op christenen, met bijna 70 aanslagen in 2018. 

Sri Lanka kent geen religieuze vrijheid. Het boeddhisme is in de grondwet opgenomen als de staatsgodsdienst. 70 procent van de bevolking hangt het boeddhisme aan, op elke 100 Sri Lankanen zijn er 13 moslims en 7 christenen.