fbpx
Nog eens zestien werkgevers beloven gelijke behandeling LGBT-personeel

Nog eens zestien werkgevers hebben woensdag beloofd om hun LGBT-medewerkers dezelfde behandeling, rechten en voorzieningen te geven als alle andere personeelsleden. In Zus & Zus (vanaf donderdag weer Zus & Zo) bekrachtigden zij op de laatste dag van de PRIDE month de Verklaring van Paramaribo (VvP). In totaal hebben nu 54 bedrijven en organisaties het document ondertekend.

Deze werkgevers streven naar een werkklimaat zonder pesterijen en discriminatie, waarin personeel zich optimaal kan inzetten en ontplooien. De partners van LGBT-collega’s maken aanspraak op dezelfde rechten als de partners van getrouwde medewerkers. Deze rechten worden ook toegekend aan ongetrouwde hetero’s en hun partners. De Verklaring van Paramaribo is in 2017 gepresenteerd door PAREA, de vereniging van gay professionals.

“Met het tekenen van de Verklaring van Paramaribo doet u niets speciaals voor de LGBT-gemeenschap maar u zorgt ervoor dat de LGBT’ers op uw werkvloer exact dezelfde rechten en plichten krijgen als hun heteroseksuele collega’s”, zei PAREA-voorzitter Juan Pigot vóór de ondertekening. “Er zijn voorbeelden te over van pesterijen en intimidatie op de werkvloer, die niet serieus worden genomen door HR-affdelingen.”

De VvP is een actieplan dat verbindend moet werken tussen werknemers, werkgevers, vakbonden, het maatschappelijk middenveld en de overheid. In het document zijn de rechten op een rijtje gezet, zoals die zijn opgenomen in de Surinaamse Grondwet en in internationale verdragen die Suriname heeft bekrachtigd. Het Surinaamse Wetboek van Strafrecht verbiedt bovendien discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

“U heeft de mogelijkheid om de randvoorwaarden te scheppen”, verzekerde Pigot de ondertekenaars. “Maak uw cao genderneutraal. Zorg ervoor dat in uw code of conduct staat dat discriminatie op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit verboden is bij u op de werkvloer. Maakt u duidelijk binnen het bedrijf dat de directie hier ook volledig achter staat.”

Vertegenwoordigers van vakcentrales hebben zich vorige week tijdens een miniconferentie verdiept in mogelijkheden om de rechten van elke werknemer te waarborgen. Dat gebeurde op initiatief van PAREA en de Vakcentrale C-47. Zo wordt op diverse fronten gewerkt aan de uitbanning van discriminatie op de werkvloer. De werkgevers kijken uit naar het moment waarop ook de overheid zich committeert.

De ondertekening van de Verklaring van Paramaribo was de laatste activiteit in het kader van de PRIDE month, die de maatschappelijke betrokkenheid bij de LGBT-gemeenschap heeft helpen vergroten. Educatieve, informatieve en feestelijke activiteiten hebben de Surinaamse bevolking bewuster gemaakt van de rechten en positie van de LGBT-gemeenschap in de samenleving.

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…