fbpx
Nog 5 jaar?

Wie van zijn land houdt, zal voortaan niet meer zomaar roepen: “Nog 5 jaar”. Het is nu mooi geweest, lijkt mij. Er is genoeg geld verkwist en flink genoten van onze belastinginkomsten. Met veel geld is er over de balk gesmeten. Hele vliegtuigen werden er gecharterd vol met dure eten en drinken om onder andere “Zijne Excellentie” over de wereld te vervoeren want hij is door zijn achtergrond niet in elk land welkom.

Allerlei “mooie” titels worden er tegenwoordig bedacht voor mensen met een crimineel verleden om hen te promoten. Wellicht kennen zij die hieraan hebben meegewerkt eveneens het bekende spreekwoord: “Zeg mij wie uw vrienden zijn en ik zal u zeggen wie gij zijt”.

Ik spreek zelfs pandits (geestelijken) die vandaag de dag politici steunen die verdacht worden van ernstige misdrijven. Natuurlijk zijn er ook geestelijken van andere stromingen die eenzelfde steun verlenen aan deze vermeende misdadigers.

Het moreel verval in ons land is heel groot. Natuurlijk hebben de afgelopen jaren voorts politici van onder andere het vroegere Nieuw Front aan deze malaise meegewerkt want het zou niet realistisch zijn dit niet te vermelden.

Het komt daardoor maar heel weinig voor dat in tegenstelling tot de vele moderne democratieën op de wereld: “Men de eer aan zichzelf houdt in Suriname”. Hierdoor kunnen wij de jeugd nauwelijks voorbeeldfiguren meer voorhouden zoals ik die in mijn tijd heb gekend.

Allereerst natuurlijk mijn eigen ouders maar tevens noem ik bekende leraren die nog steeds leven en een voorbeeld voor mij zijn geweest zoals Badrising (wiskunde), E.A. Gessel (geschiedenis) en de heer A. Saheblal (jurist). Allemaal lieve mensen die je op een spoor van goedheid zitten. Ik kan er nog zoveel noemen maar dat is niet nodig.

Er bestaan echt veel goede mensen in Suriname; alleen begrijp ik niet hoe wij in een dergelijke malaise waarin wij thans verkeren terecht zijn gekomen: “Wij kunnen om te beginnen toch niet voor leiders kiezen met ernstige vonnissen op hun naam?”

Criminele zakenlieden

Wij constateren dat bepaalde politici zich hebben omringd met enkele criminele zakenlieden. Deze lieden die zich vaak vet hebben gemest, schromen er niet voor om bij wijze van spreken zelfs hun moeder voor een appel en een ei te verkopen.

In ons land zijn er mensen die er voorts niet voor terugdeinzen om personen te verheerlijken waarvan zij duidelijk weten dat deze figuren geen voorbeeldig verleden hebben: “Zij hebben zich vaker schuldig gemaakt aan ernstige malversaties en andere strafbare feiten”.

Toch merk je dat men slijmt met deze lieden. Eigenlijk zou je niet eens meer producten van zo’n handelaar moeten kopen. Maar dit moraal ontbreekt volstrekt in Suriname. Erger nog: “Sommige zakenlieden en andere personen waarvan bekend is hoe zij aan hun crimineel vermogen zijn gekomen, worden de hemel in geprezen”.

Dit maak je zo vaak mee dat het bijna normaal is geworden in ons land. En veel van deze lieden die beslist geen voorbeeldfiguren zijn, zie je juist nu in de verkiezingstijd in de omgeving van onze politici. Er zijn zelfs mensen uit het buitenland naar Suriname gereisd om aandacht te trekken en te slijmen met onze politici. Hun belangen moeten toch ook behartigd worden? Kijkt u maar goed om u heen!

Gelukkig zijn er tegenwoordig politieke combinaties die beweren het exorbitant hoge salaris van politici en andere functionarissen bij de overheid aan te pakken.

Bepaalde zaken zijn zo vaak beloofd aan kiezers maar niet nagekomen. Je weet niet of de voorgestelde beloftes waargemaakt zullen worden. Hoe moet je dat toetsen? Een politieke partij je stem geven en vervolgens constateren dat de voorgestelde programmapunten niet worden waargemaakt, is heel erg.

Hoe vaak is dit niet gebeurd in Suriname? Vooral als je voornoemde zakenlieden en personen rondom onze politici waarneemt. Want wat hebben zij bij onze politici te zoeken? Toch niet om de corruptie te verergeren? Daarom vermoed ik dat veel personen nog vijf jaar voorstellen voor de huidige coalitie.

Echt nog 5 jaar?

Vanaf 2010 merken wij een nog grotere teloorgang in ons land. Veel mensen die ik spreek, hebben besloten om niet meer naar de stembus te gaan. Dat is geenszins te waarderen omdat de malaise vergroot wordt.

Het is de plicht van de overheid om bijvoorbeeld te zorgen voor een goede infrastructuur en onderwijs. Maar bovendien voor een goed pakket van sociale voorzieningen en werkgelegenheid want daar betalen wij onze belastingen voor. De armoede moet volledig verbannen worden! Wij hebben genoeg geld in Suriname hoor! Wat wij als kiezers moeten eisen, is eigenlijk een goed bestuur.

Ons land hoort bestuurd te worden door capabele mensen met een integer verleden. Dat heeft u als kiezer natuurlijk wel in uw eigen handen. Kiezen voor een partij terwijl u weet dat er bestuurders en lijsttrekkers uit voortkomen met een criminele achtergrond, is geen optie.

Er zijn genoeg politieke partijen in Suriname die voor meer vooruitgang en een goed bestuur kunnen zorgdragen. Daarvoor dient u de programma’s te bestuderen en of zich goed te laten voorlichten. Politieke partijen die nog vijf lange jaren vragen om ons land in nog meer verdoemenis te storten, dienen sowieso afgewezen te worden.

Zelf zou ik voorzichtig willen pleiten om toch de V7 een kans te geven omdat deze combinatie veel beterschap heeft beloofd en niet meer van plan is om de fouten die ze in het verleden heeft gemaakt te herhalen.

Maar verliest u uw stem alstublieft niet aan partijen met leiders die ons land in diskrediet kunnen brengen. En hopelijk weet u deze wijsheid eveneens onder de aandacht te brengen onder de vele analfabete en semi-analfabete kiezers in ons land.

Suriname ga voor clean government zodat ons land meer aanzien en respect krijgt in de wereld en een betere toekomst wordt gegarandeerd aan het nageslacht. Kies dus niet wederom voor nog vijf jaar (moreel) verval en stilstand!

Robby Roeplall

Meer nieuws

28 nieuwe Covid-gevallen, 18 genezen

GFC NIEUWS- Donderdag op vrijdag zijn er 28 nieuwe Covid-19-gevallen genoteerd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Nog geen uitkering uit Covid-19 Fonds

GFC NIEUWS- Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken laat weten dat het uitbetalen van de werkloosheidsuitkering aan werklozen die tijdens de operatie van het…

Ingezonden| Onze Staatsbedrijven

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de president van Suriname onlangs een onderhoud heeft gehad met de president-commissarissen van een aantal Staatsbedrijven. Impotent…

Duurzaam sociaal vangnet in aanmaak

GFC NIEUWS- Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft een traject ingezet om te komen tot een duurzaam sociaal vangnet. Hiervoor vindt er een…

lijk 15-jarige jongen geborgen

GFC NIEUWS- Daags na het politiebericht over de vermoedelijke verdrinking van de 15-jarige Diren Surjbali is zijn ontzielde lichaam uit de Nickerierivier gehaald. Impotent of…

HVB-topper Frans Kasantaroeno heengegaan

GFC NIEUWS- De politicus Frans Kasantaroeno is woensdag vrij plotseling overleden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts. Klik…

Is Lager Beroepsonderwijs (LBO) tweederangs?

GFC NIEUWS- De resultaten van het schooljaar 2019-2020 zijn op alle niveaus sterk verbeterd. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van…

Groene zeedijk voorbeeld voor de wereld

GFC NIEUWS- Het startsein voor het Groene Zeedijkproject te Weg naar Zee is woensdag gegeven. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen…

Roseline Daan nieuwe directeur Cultuur

GFC NIEUWS- Roseline Daan is de nieuwe directeur van het directoraat Cultuur, dat valt onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Impotent of minder…

RBTO houdt verdachte schietincident aan

GFC NIEUWS- Het Regio Bijstand Team Oost (RBTO) heeft op 19 september de 38-jarige Louise V. aangehouden en overgedragen aan de recherche van Regio Oost….

Weekend afsluiting brug over Beekhuizenweg

GFC NIEUWS- De brug over de Beekhuizenweg die leidt naar Livorno zal het komend weekeinde worden afgesloten voor herstelwerkzaamheden. Impotent of minder potent? Maak online…

Commissie gaat Valutawet evalueren

GFC NIEUWS- Er komt binnenkort een commissie om de Valutawet te evalueren. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Man verhangt zich

GFC NIEUWS- Een man heeft dinsdagavond mogelijk zelfmoord gepleegd door zich te verhangen in een kamer. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele…

Massaprotest vrijdag tegen verhoogde benzineprijzen

GFC NIEUWS- Activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet organiseert vrijdag een massaprotest op het Onafhankelijkheidsplein tegen de verhoogde benzineprijzen. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van…