fbpx

No! against gender based violence

GFC NIEUWS – We zitten nu midden in de sixteen  days of activism against gender based violence tussen 25 november en 10 december. Verschillende (overheids)organisaties hebben hier aandacht aan besteed, omdat geslachtsgebonden geweld nog veelvuldig voorkomt in Suriname.

Uit een onderzoeksrapport van Nickerie uit 2015: ‘Gister slachtoffer, vandaag dader’, blijkt dat mannen die geweld pleegden tegen hun vrouw ervan uit gingen dat de vrouw rekening dient te houden met de man en geen eisen mag stellen. De dominante rol van de man en de ondergeschikte positie van de vrouw bleek een belangrijke reden te zijn van spanningen en geweld binnen de relatie.

Uit een landelijke gezondheidsenquête gehouden onder 1527 vrouwen tussen 15 en 64 jaar in 2019,  gaf 44 procent van de vrouwen aan dat haar partner altijd wilde weten waar ze was, 37.2 procent zei dat haar man boos werd als ze met een andere man sprak en 32.6 percent werd door haar man niet vertrouwd met geld.

BEKIJK OOK
Overdracht audioarchief afdeling Cultuurstudies aan NAS

Uit het voorgaande blijkt dat Suriname nog een lange weg te gaan heeft wat het geweld tegen vrouwen en meisjes betreft. Maar het bewustzijn hierover wordt steeds groter. Onze beste vriend, de politie geeft het goede voorbeeld en gaat full orange, de kleur van de strijd tegen gender based violence.