Het NKC Instituut is in februari van dit jaar gestart met een zaterdagschoolprogramma dat kinderen van de peutergroep tot en met leerjaar 8 extra ondersteuning biedt. In een interview met GFC Nieuws vertelt Nancy Leetz-Nathoenie, algemeen directeur en manager van het NKC, wat het programma inhoudt en welk doel ermee wordt nagestreefd.
“We richten ons op het bieden van educatie die aansluit op de ontwikkelingsbehoeften van elk kind, met bijzondere aandacht voor hun zwakke punten,” legt Leetz-Nathoenie uit.
“Bij peuters van 1 tot 3 jaar zien we vaak dat ze moeite hebben met sociaal gedrag. Daarom beginnen we al vroeg met het aanleren van sociale vaardigheden via onder andere floorplay: samen spelen, sorteren, opruimen en samenwerken.”
Het programma biedt daarnaast ergotherapie, waarmee gewerkt wordt aan de fijne en grove motoriek. “We observeren hoe een kind iets vasthoudt, stapelt of schrijft. Een goede motoriek is van essentieel belang voor de verdere leerontwikkeling,” zegt ze.
Ook op het gebied van lezen biedt het NKC extra begeleiding. “Er is een duidelijke leerachterstand zichtbaar onder veel leerlingen, mede als gevolg van het doorstroomsysteem waarbij kinderen zonder voldoende basisvaardigheden overgaan.”
“In leerjaar 7 en 8 treffen we kinderen aan die nog moeite hebben met lezen en schrijven. Leerkrachten in overvolle klassen kunnen die achterstanden nauwelijks inhalen.”
Het NKC, dat inclusief en adaptief onderwijs aanbiedt, besloot daarom extra lessen aan te bieden op zaterdag. Ondanks kleine klassen en de inzet van extra juffen bleek het onderwijs van maandag tot en met vrijdag niet voldoende.
“Met dit programma kunnen we doelgerichter werken in kleine groepen van 7 tot 10 leerlingen. We hebben negen ruimtes en kunnen ongeveer 100 kinderen per zaterdag begeleiden.”
Het team bestaat uit pedagogisch bevoegde leerkrachten, een ergotherapeut en een maatschappelijk onderwijscoach. Samen met de schoolleiding worden er trainingen ontwikkeld voor het team, zodat de begeleiding aan de kinderen optimaal is.
De begeleiding vindt plaats in blokken van drie maanden. Elke maand ontvangen ouders een verslag, met een eindverslag in de derde maand. Op basis daarvan kan het kind naar een volgend onderdeel, zoals van ergo naar floorplay, of indien nodig nog drie maanden in hetzelfde blok blijven.
Ook voor de leerkrachten is er na elke les een evaluatie en training. Ook maken ze een toets en ontvangen na afloop een certificaat. Zo wordt niet alleen de ontwikkeling van de kinderen gevolgd, maar ook de deskundigheid van het onderwijsteam versterkt.
De lessen vinden elke zaterdag plaats van 10:00 tot 12:00 uur op de hoofdlocatie aan de Rosanlaan. Ouders worden actief betrokken via groepsapps en ontvangen wekelijks updates. Ook via de Facebookpagina van het NKC worden informatie en foto’s gedeeld.
“Ouders hebben ook evaluatieformulieren ingevuld en we zijn blij dat de feedback positief was. Het eerste blok is succesvol afgerond.”
Tot slot zegt Leetz-Nathoenie: “Met dit project hopen wij als particuliere school een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering binnen het onderwijssysteem van Suriname.”
“We proberen een hand te reiken aan het ministerie en de samenleving om aan te tonen dat samenwerking niet alleen betekent: vanachter het raam kijken naar wat er moet gebeuren, maar dat we juist de handen uit de mouwen steken en kijken wat we samen kunnen doen.”

S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.