NII: misbruik namen overheidstoppers onacceptabel

Er is recent weer een nep Facebookprofiel opgedoken, waarbij de naam van vicepresident Michael Ashwin Adhin wordt misbruikt.

Met dat profiel wordt de indruk gewekt alsof de vicepresident leningen verstrekt. De samenleving wordt opgeroepen om alert te zijn.

Steeds meer personen worden slachtoffer van dit kwaadaardig gedrag op Facebook, meldt het NII. Kwaadwilligen hebben het voornamelijk gemunt op veelal regeringsleden. Er worden neppe Facebookprofielen geopend van regeerders, waarmee personen worden benaderd om zogenaamd zaken te doen.

“Laat u niet misleiden! Regeringsleden zullen u nooit via social media benaderen om zaken mee te doen”, waarschuwt het NII.

Het aanbieden van leningen tegen een lage rente, het uitwisselen van persoonlijke informatie onder valse voorwendselen en andere negatieve zaken zijn kenmerkend voor de trend die reeds geruime tijd is ingezet op social media.

Het NII drukt de samenleving op het hart om niet in te gaan op vriendenverzoeken die zogenaamd afkomstig zijn van regeringsleiders. Het is in de afgelopen periode gebleken dat Facebookgebruikers veelal worden misleid onder het mom van het sluiten van een lening. In sommige gevallen wordt men benaderd om geld over te maken om in aanmerking te komen voor verschillende zaken. Mensen worden ook gevraagd om hun rekeningnummers door te geven voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland.

Momenteel is de politie bezig met het onderzoek van enkele zaken, waarbij namen van overheidstoppers misbruikt zijn geworden.

Overige berichten