NII hekelt kwaadaardig gedrag op social media

Kwaadaardig gedrag op social media blijft volgens het Nationaal Informatie Instituut (NII) een trend.

Steeds meer personen worden getuige en soms zelfs slachtoffer van dit kwaadaardig gedrag op Facebook. In de meeste gevallen munten de kwaadwilligen het vooral op regeringsleden.

Er worden neppe Facebook profielen geopend van de regeerders, waarmee personen worden benaderd om zogenaamd zaken te doen. Meestal gaat het om het aanbieden van leningen tegen een aantrekkelijke lage rente.

“Laat u niet misleiden door deze kwaadwilligen en blijft u altijd alert voor deze nepprofielen. Regeringsleden zullen u nooit via social media benaderen om zaken te doen”, waarschuwt het NII.

“Wij drukken u op het hart om niet in te gaan op vriendenverzoeken die zogenaamd afkomstig zijn van regeringsleiders”.

Behalve het aanbieden van leningen tegen een lage rente, worden mensen in sommige gevallen benaderd om geld over te maken om in aanmerking te komen voor verschillende zaken. Mensen worden ook gevraagd om hun rekeningnummers door te spelen voor het ontvangen van grote bedragen vanuit het buitenland.

Recent is gebleken dat personen benaderd worden met een nep Facebookprofiel van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad. Thans doet ook een nepprofiel van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Lekhram Soerdjan de ronde.

Het NII attendeert erop om extra alert te zijn bij het accepteren van vriendenverzoeken op Facebook. Onlangs is een politieonderzoek gestart om de kwaadwilligen achter deze nepprofielen te achterhalen.

Overige berichten