fbpx

Nigeria verklaart Bola Tinubu tot winnaar presidentsverkiezingen

GFC NIEUWSREDACTIE- Nigerianen werden woensdag wakker met een nieuwe president.

De kandidaat van de regerende partij Bola Tinubu werd de winnaar van de verkiezingen van het land verklaard.

Terwijl hij zijn aanhangers bedankte, riep hij op tot verzoening met zijn rivalen, die nu al een hertelling eisen in het dichtstbevolkte land van Afrika.

De aankondiging door verkiezingsfunctionarissen van de ene op de andere dag zal waarschijnlijk leiden tot een rechtszaak door de tweede en derde kandidaten met de hoogste stemmen, Atiku Abubakar en Peter Obi.

Abubakar eindigde ook als tweede bij de vorige stemming in 2019 en ging in beroep tegen die resultaten, hoewel zijn rechtszaak uiteindelijk werd afgewezen.

Tinubu’s regerende All Progressives Congress-partij drong er dinsdag bij de oppositie op aan om de nederlaag te accepteren en geen problemen te veroorzaken nadat ze een herziening hadden geëist, en zei dat vertragingen bij het uploaden van verkiezingsresultaten ruimte hadden gemaakt voor onregelmatigheden.

Tinubu kreeg 37% van de stemmen, of bijna 8,8 miljoen, terwijl de belangrijkste oppositiekandidaat Abubakar 29% won met bijna 7 miljoen. Op de derde plaats eindigde Obi met 25% en dat is ongeveer 6,1 miljoen, volgens de resultaten aangekondigd op live televisie door de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie.

Foto: AP

OOK INTERESSANT
Moordverdachte in Detroit op borgtocht beschuldigd van vierde moord