fbpx

Nigel Hasselbaink vanwege Surinaamse status in Natio

GFC NIEUWS- Dat de Nederlandse voetballer Nigel Hasselbaink voor de nationale selectie van Suriname kan uitkomen, heeft te maken met zijn status van Surinamer zijn.

Hasselbaink, aanvaller bij de Israëlische Hapoel Beër Sheva, is door bondscoach Dean Gorré opgenomen in de selectie die vrijdag 15 en maandag 18 november, in het kader van de Concacaf Nations League speelt tegen respectievelijk Domica en Nicaragua.

Tijdens een donderdag gehouden persconferentie werd verder ingegaan op deze ontwikkeling. Henk Donk, perschef van de bondscoach, sprak van geschiedenis voor Suriname.

Hasselbaink is namelijk de eerste Nederlandse voetballer met Surinaamse roots die zich ter beschikking heeft gesteld van het Surinaamse nationale elftal. Volgens Donk stelt de Wereldvoetbalbond een aantal eisen, waaraan een speler moet voldoen om voor een ander land te kunnen uitkomen.

Donk: “Je moet je kunnen identificeren om voor het land uit te komen. De FIFA zegt “je moet de status hebben.” Volgens de perschef heeft Hasselbaink nog steeds een Nederlands paspoort, maar wel de status van Surinamer zijn.

“Daarom kan hij zich identificeren, er wordt een ID gemaakt en daarom heeft FIFA het goedgekeurd”, legde Donk verder uit. Hij benadrukt dat een sporter in dit geval in de eerste of tweede graad Surinamer moet zijn, dus Surinaamse ouders of grootouders moet hebben.

Volgens hem heeft deze ontwikkeling heel lang op zich laten wachten. Gorré zou in zijn actieve voetbalperiode ook een van de spelers zijn geweest die voor de nationale selectie van Suriname had willen uitkomen.

BEKIJK OOK
Arrestanten hebben ook recht op gezonde voeding

Donk zegt dat nog steeds bij heel wat Nederlandse spelers van Surinaamse afkomst de droom leeft om voor ons land te spelen. Hij meent dat Suriname hiervan de vruchten zal kunnen plukken, niet alleen wat voetbal betreft, maar ook andere sporten.

Bondscoach Gorré noemde het een “mooie bijkomstigheid” dat Hasselbaink de selectie is komen versterken. Hij zegt als trainer over de beste spelers te willen beschikken, maar die moeten ook beschikbaar zijn.

Er ligt momenteel bij de FIFA ook een verzoek voor Kevin Leerdam, die momenteel dezelfde status heeft als Hasselbaink.

Het gaat Gorré niet alleen om goede spelers, maar ook om jongens die voor Suriname willen spelen. Hij gelooft dat het niveau van de selectie ongetwijfeld omhoog zal gaan en de lokale spelers zich zullen optrekken aan de spelers die worden toegevoegd. Gorré zegt dat een aantal spelers teleurgesteld zijn, omdat zij niet in de selectie zitten.

Claidel Kohinor, aanvoerder van de nationale selectie, benadrukt dat het nu van belang is dat de spelers zich optrekken naar het niveau van een speler als Hasselbaink. Hij kijkt ook uit naar de komst van Leerdam.

“Ik vind de stap van de SVB goed. We weten dat we talent hebben, maar zijn ons er ook van bewust dat talent niet alles is”, aldus Kohinor.