GFC NIEUWSREDACTIE- Verkeerslawaai kan een belangrijke factor zijn in de progressie en verergering van ischemische hartziekten.
Een recente ontdekking door onderzoekers van de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Mainz wees uit dat blootstelling aan lawaai met een gemiddeld geluidsdrukniveau van 72 dB en een piekniveau van 85 dB gedurende maximaal 4 dagen resulteerde in verhoogde pro-inflammatoire aorta-genexpressie bij muizen.
De onderzoekers ontdekten dat ruis adhesie en infiltratie van ontstekingscellen in het vasculaire en cardiale weefsel veroorzaakte.
De hoofd- en senior auteurs Michael Molitor en Philip Wenzel merkten op: “We hebben uit onze studies geleerd dat blootstelling aan vliegtuiglawaai vóór MI de daaropvolgende cardiovasculaire ontsteking aanzienlijk versterkt en ischemisch hartfalen verergert, gefaciliteerd door pro-inflammatoire vasculaire conditionering”.
“Onze translationele resultaten tonen aan dat mensen die in het verleden blootstelling aan lawaai hebben gehad, een slechter resultaat zullen hebben als ze later in het leven een acute MI hebben”.
De cardioloog en geluidsdeskundige Thomas Münzel concludeerde: “Dit is de eerste keer dat een translationeel onderzoek is uitgevoerd om de effecten van vliegtuiglawaai op een acuut myocardinfarct te onderzoeken. De resultaten waren verbluffend.”
“Bij proefdieren en mensen overdreef vliegtuiglawaai de gevolgen van ischemie – linkerventrikelfunctie, ontsteking en oxidatieve stress- als reactie op een acuut myocardinfarct aanzienlijk.”
“Het lijdt geen twijfel meer dat transportlawaai moet worden beschouwd als een belangrijke cardiovasculaire risicofactor, vergelijkbaar met hypercholesterolemie, hypertensie, roken en diabetes mellitus.”