Nieuwe studie toont verschil tussen vriend en beste vriend aan

Een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Social and Personal Relationships toont aan wanneer je een vriend je beste vriend mag noemen. Volgens de nieuwe studie komt het neer op 2 dingen.

De communicatieprofessor Jeffrey A. Hall van de universiteit van Kansas, die het onderzoek leidde, voerde twee studies uit: eentje met 355 volwassenen die pas verhuisd waren naar een nieuwe plaats en eentje met 112 eerstejaarsstudenten van een hogere opleiding.

Wat bleek nu? De eerste belangrijke factor in het opdelen van vriendschappen bleek te maken te hebben met de tijd die je samen doorbrengt. Er was 50 uur nodig om van een kennis naar een losse vriend te gaan, 90 uur om er een echte vriend van te maken en maar liefst 200 uur om te kunnen spreken van een beste vriend.

Echter was dat niet het enige dat speelde. Denk maar aan je collega’s of je medestudenten op school: hen zie je veel, maar zij zijn niet noodzakelijk vrienden. Ook de inhoud van de gesprekken speelde een rol, want praten over koetjes en kalfjes was niet genoeg. Samen dingen doen, spelletjes spelen, tv kijken, elkaar bijpraten en het hebben over betekenisvolle dingen, speelden volgens de studie óók een belangrijke rol in het definiëren van vriendschappen.

Dat strookt met eerder onderzoek dat wees op het belang van jezelf blootgeven in een vroeg stadium van een vriendschap. Systematisch dingen prijsgeven over je leven helpt om de band te versterken tussen jou en iemand anders.

De nieuwe studie toont dus aan dat vrienden maken neerkomt op investeren in tijd en energie. Geen van beide zijn eindeloos, wat meteen kan verklaren waarom we het aantal dichte vrienden die we hebben, vaak op één hand kunnen tellen.