fbpx

Nieuwe studie toont verhoogde kankersterfte bij mensen met diabetes type 2

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek gepubliceerd in Diabetologia toont aan dat kankersterfte bij mensen met diabetes type 2 aanzienlijk hoger is dan in de algemene bevolking, met 18% voor alle kankers samen, 9% voor borstkanker en 2,4 keer voor colorectale kanker.

Kankersterfte bij mensen met diabetes was ook ongeveer het dubbele van die in de algemene bevolking voor diabetesgerelateerde kankers, waaronder lever (beide geslachten), pancreaskanker (beide geslachten) en endometriumkanker (alleen voor vrouwen).

De studie, door Dr. Suping Ling, Leicester Real World Evidence Unit, Leicester Diabetes Research Centre, University of Leicester en London School of Hygiene &Tropical Medicine, VK, toonde ook stijgende borstkankersterftecijfers met 4,1% per jaar bij de jongere vrouwen met type 2 diabetes gedurende de 20-jarige onderzoeksperiode van 1998-2018.

BEKIJK OOK
Vlees zoals spek, ham, hotdogs, worstjes en corned beef gelinkt aan verhoogd risico op diabetes type 2

Accumulerend epidemiologisch bewijs heeft een hoger risico op incidentie en mortaliteit aangetoond voor sommige soorten kanker bij personen met diabetes type 2, met langdurige blootstelling aan de effecten van verhoogde bloedsuikerspiegel en insulinespiegels, insulineresistentie en chronische ontsteking als de potentiële onderliggende biologische mechanismen.

Overtuigend is bewezen dat er een oorzakelijk verband is tussen diabetes type 2 en pancreas-, lever- en endometriumkanker.

Hoewel eerdere studies de ongelijkheden in cardiovasculaire uitkomsten bij mensen met diabetes type 2 uitgebreid hebben onderzocht, is er minder bekend over de vraag of dergelijke ongelijkheden bestaan in kankersterftecijfers.