fbpx

Nieuwe studie toont verband tussen discriminatie en dementie

GFC NIEUWSREDACTIE- Nieuw onderzoek van Wake Forest University School of Medicine suggereert dat het ervaren van discriminatie gedurende iemands hele leven verband houdt met een hoger risico op dementie.

De studie werd onlangs gepubliceerd in Alzheimer’s &Dementia, het tijdschrift van de Alzheimer’s Association.

Tijdens de studie beoordeelden onderzoekers gegevens van de Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), een medisch onderzoek waarbij meer dan 6.500 mannen en vrouwen uit zes gemeenschappen in de Verenigde Staten – Baltimore betrokken waren; Chicago; Forsyth County, North Carolina; Los Angeles; New York City; en St. Paul, Minn.

“Onze bevindingen suggereren een verband tussen grotere ervaringen van discriminatie tijdens iemands leven en een hoger risico op dementie,” zeggen de wetenschappers.

“In overeenstemming met andere MESA-bevindingen is het duidelijk dat zwarte volwassenen een ongelijke last dragen van blootstelling aan discriminatie en dat discriminatie schadelijk is voor de gezondheid.”

OOK INTERESSANT
Melatonine kan zelfbeschadiging bij jongeren met angst en depressie verminderen

Onderzoekers merkten ook op dat de kracht van de associatie tussen discriminatie en dementie niet leek te verschillen per ras / etniciteit.

Volgens hen zijn er een paar potentiële mechanismen die ervaringen van levenslange discriminatie kunnen koppelen aan cognitieve stoornissen zoals chronische stress, het ontvangen van ontoereikende of vertraagde gezondheidszorg en niet-gediagnosticeerde of onbehandelde hoge bloeddruk, maar aanvullend onderzoek is nodig.

Toekomstige studies moeten beoordelen hoe de opeenstapeling van ervaringen van discriminatie gerelateerd is aan het risico op dementie om strategieën te helpen begeleiden om in te grijpen op discriminatie en het risico op dementie.