fbpx

Nieuwe studie onthult dementierisico’s die uniek zijn voor mensen met Afrikaanse afkomst

GFC NIEUWSREDACTIE- In de grootste genetische studie ooit van dementie bij mensen van Afrikaanse afkomst, identificeerden VA-onderzoekers verschillende genetische risico’s die verschillen van die bij mensen van Europese afkomst.

Door gegevens van het VA Million Veteran Program (MVP) te gebruiken, vond het team meerdere gevallen waarin genvarianten het risico op de ziekte van Alzheimer en gerelateerde dementieën kunnen verhogen.

De resultaten betekenen een aanzienlijke toename van de kennis van de genetische architectuur van het risico op dementie bij Afrikaanse afkomstpopulaties.

Mensen van Afrikaanse afkomst en andere minderheidsgroepen zijn historisch ondervertegenwoordigd in genetisch onderzoek, daarom is deze studie een belangrijke mijlpaal, aldus het onderzoeksteam.

De resultaten toonden een verband tussen het risico op dementie en varianten in zes verschillende genen, waaronder APOE.

Hoewel veel van deze genen in verband zijn gebracht met dementie in eerdere genetische studies van mensen met Europese voorouders, waren slechts twee van hen geïdentificeerd als significante risicofactoren bij mensen met Afrikaanse afkomst.

BEKIJK OOK
Nieuwe studie toont verhoogde kankersterfte bij mensen met diabetes type 2

Hoewel veel van de genetische varianten die in deze studie werden geïdentificeerd, verband hielden met dementie in groepen, waren de specifieke genvarianten die verband hielden met het risico op dementie verschillend tussen mensen van Afrikaanse en Europese afkomst, wat betekent dat verschillende vormen van hetzelfde gen het dementierisico van een persoon kunnen beïnvloeden op basis van hun ras.

Deze nieuwe bevindingen zullen helpen de kloof in kennis van het risico op Alzheimer te dichten op basis van afkomst, aldus de onderzoekers.

Het identificeren van populatiespecifieke genetische risicofactoren zal leiden tot een nauwkeurigere risicobeoordeling bij mensen van Afrikaanse afkomst en kan ook nieuwe moleculaire doelen onthullen om medicijnen te ontwikkelen voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer.