fbpx

Nieuwe studie: luchtvervuiling verhoogt risico gezonde mensen op depressie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een genetische aanleg voor depressie in combinatie met blootstelling aan luchtvervuiling met hoge fijnstofwaarden verhoogt het risico op depressie bij gezonde mensen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd in de Proceedings of the National Academies of Sciences.

De studie omvatte een wereldwijd partnerschap dat wetenschappelijke gegevens synthetiseerde over luchtvervuiling en hersengenexpressie, verzameld uit data van meer dan 40 landen.

Luchtvervuiling is volgens de studie niet alleen van invloed op klimaatverandering, het beïnvloedt ook hoe je hersenen werken.

De grootste uitdaging in de geneeskunde van vandaag is echter een dieper begrip van hoe genen en de omgeving met elkaar interageren. Deze studie werpt een helder licht op hoe dit gebeurt.

“De belangrijkste boodschap in deze studie, die nog niet eerder is aangetoond, is dat luchtvervuiling belangrijke cognitieve en emotionele circuits van de hersenen beïnvloedt door de expressie van genen die bevorderlijk zijn voor depressie te veranderen,” zei een onderzoeker aan het Lieber Institute.

BEKIJK OOK
Vrouwen met overgewicht lopen mogelijk het grootste risico op long COVID

Alle mensen hebben enige neiging tot het ontwikkelen van depressie, zeggen de onderzoekers, maar bepaalde mensen hebben een hoger risico vanwege hun genen. Deze aanleg betekent niet dat een persoon een depressie zal ontwikkelen, maar het verhoogt het risico.

De researchers achtten bewezen dat depressie veel meer kans heeft om zich te manifesteren bij gezonde mensen die deze sleutelgenen hebben en die in omgeving leven met hoge niveaus van fijnstof in de lucht.