fbpx

Nieuwe studie koppelt buiten kunstlicht ‘s nachts aan verhoogd risico op diabetes

GFC NIEUWSREDACTIE- Een recente studie gepubliceerd in Diabetologia heeft een verband gevonden tussen blootstelling aan buiten kunstlicht ‘s nachts (LAN) en een verhoogd risico op diabetes, evenals verminderde bloedglucosecontrole.

Het onderzoek, uitgevoerd door Dr. Yu Xu en collega’s van het Shanghai Institute of Endocrine and Metabolic Diseases, schat dat meer dan 9 miljoen gevallen van diabetes bij Chinese volwassenen kunnen worden toegeschreven aan LAN-blootstelling.

De studie benadrukt de wijdverspreide aard van LAN-blootstelling als een risicofactor, omdat de intensiteit van stedelijke lichtvervuiling is toegenomen tot het punt dat het niet alleen degenen treft die in grote steden wonen, maar ook die in voorstedelijke en landelijke gebieden die zich mogelijk ver van de lichtbron bevinden.

De auteurs merken op: “Ondanks dat meer dan 80% van de wereldbevolking ‘s nachts wordt blootgesteld aan lichtvervuiling, heeft dit probleem tot voor kort beperkte aandacht gekregen van wetenschappers.”

Kunstmatig LAN is ook betrokken als een mogelijke oorzaak van metabole ontregeling door de timing van voedselinname te veranderen. Ratten blootgesteld aan kunstmatig LAN ontwikkelden glucose-intolerantie, vertoonden een verhoogde bloedsuikerspiegel en insuline.

BEKIJK OOK
Roken tijdens zwangerschap gekoppeld aan vijfvoudig plus risico op plotselinge onverwachte kindersterfte

Een andere studie wees uit dat muizen die gedurende 4 weken werden blootgesteld aan nachtelijk zwak wit licht met minimale helderheid, een verhoogde lichaamsmassa en verminderde glucosetolerantie hadden in vergelijking met dieren waarvan de omgeving ‘s nachts volledig donker was, ondanks het feit dat ze ongeveer hetzelfde energieverbruik en uitgaven hadden.

Er zijn ook associaties gevonden tussen kunstmatig LAN en gezondheidsproblemen bij mensen. Een studie van nachtploegarbeiders wees uit dat degenen die werden blootgesteld aan helderder LAN meer kans hadden om circadiane ritmes te hebben verstoord, evenals een groter risico op coronaire hartziekten.

Ander onderzoek wees uit dat een hogere LAN-blootstelling geassocieerd was met een toename van respectievelijk 13% en 22% in de kans op overgewicht en obesitas, terwijl blootstelling aan LAN in de slaapkamer positief geassocieerd was met de ontwikkeling van diabetes bij ouderen.